donderdag 09 juli 2015

Eenmaal per jaar ga ik met een aantal studievrienden een dagje uit. Meestal bezoeken we een museum of een natuurgebied. Het programma is nooit overladen, zodat we voldoende tijd hebben om bij te praten. Dit jaar bezochten wij Schokland. Dit voormalige eiland in de Zuiderzee is ontstaan in de luwte van erosiebestendig keileem. Het was mijn eerste bezoek aan dit prachtige stuk Nederland (Theo Edelman, 9 juli).

Een interessant onderdeel was een excursie onder leiding van een geoloog, die duidelijk kon uitleggen hoe het landschap was ontstaan en zowat alles wist van de verschillende stenen die de gletsjers hier hebben achtergelaten. Gisteren ontving ik de eerste foto's van ons uitstapje. Wat mij opviel was hoe fotogeniek niet alleen mijn vrienden, maar ook de bodem is. Dat wordt nog lang nagenieFoto_Theov3ten. Mocht je nog een dagje overhebben, dan is een bezoek aan Schokland een echte aanrader. Ook voor kinderen.

Mijn uitstapje en de foto's daarvan brachten mij op het volgende idee. Ik stel voor dat je tijdens je vakantie in Nederland of daarbuiten een foto maakt van de bodem, met een kort onderschrift waarin je beschrijft wat je zo heeft getroffen. Dat kan het fantastische uitzicht gaan, de kleur van de bodem, de vegetatie, wat je maar wilt. Met de eigenaar van deze Nieuwsbrief denk ik nog na over de publicatie van deze vakantieoogst, bijvoorbeeld op de Facebookpagina van TTE. Ik loof graag een fles uitstekende wijn uit voor de mooiste combinatie van beeld en tekst. Laat dit tevens een ode zijn aan het Internationale Jaar van de Bodem.

Ik ben benieuwd naar je creativiteit en wens je een goede vakantie toe.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup