donderdag 07 januari 2016

Heb jij weleens het compliment gekregen dat je 'het verschil hebt gemaakt'? Dat dankzij jouw inbreng een klus of een project veel beter is afgerond? Dat moet een heerlijk gevoel zijn geweest. Voor het nieuwe jaar zou ik wensen dat onze beroepsgroep het verschil gaat maken (Theo Edelman, 7 januari).

In theorie moet dat toch mogelijk zijn. We hebben een Jaar van de Bodem achter de rug. Daardoor hebben we elkaar vaker dan gebruikelijk ontmoet en kunnen bijpraten over Foto_Theov3het belang van de bodem. We hebben de Klimaatconferentie van Parijs achter de rug. Daar hebben we het belang van de bodem rond het thema klimaat kunnen ventileren, al was het maar in de marge. Maar verandert daar iets door? Gaat het weer beter met de bodem? Wat is de oogst van 2015?
Ik denk dat we genoeg vergaderd hebben over het belang van de bodem voor voedsel, drinkwater, energie, biodiversiteit en schakel in de kringloop van koolstof. De inzichten zijn er.
De vraag is hoe we dit buiten de beroepsgroep aanhangig kunnen maken. Gaan we lessen verzorgen op de basisschool? Gaan we bodemkundige informatie verstrekken bij wandelroutes door de natuur? Gaan we gemeenteplantsoenen omtoveren tot volkstuin? Zien we nog extra kansen nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie?|
Ik ben benieuwd hoeveel vakgenoten willen overwegen om in 2016 het verschil te gaan maken. Wat gaat je anders doen? Wat wil je veranderen? En hoe ga je dat aanpakken?
Hopelijk kun je wat tijd vinden om hierover na te denken. Het zou mooi zijn als je de medelezers hierover wilt informeren in een reactie op dit stukje.

Theo Edelman (Bodemkundig Adviesbureau Edelman)

Website

Facebook

Twitter

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup