donderdag 21 januari 2016

Selectieve waarneming, hoe werkt dat toch?
Je neemt een andere fiets, en opeens zie dat merk, dat type, bij elk stoplicht en verspert juist zó een fiets je de doorgang in de winkelstraat voor de Mac.
Eigenlijk had ik nog nooit gehoord van een "Jaar van" totdat het Jaar van de Bodem werd uitgeroepen (Paul de Reus, 21 januari).

Dat is nu voorbij, maar het nieuwe 'jaar van' heb ik al bijna net zo vaak voorbij horen komen als dat fietsmerk. 2016 is het Jaar van de Peulen.Paul_de_Reus
Selectieve waarneming, plus het feit dat ' 2016' ook gewoon heel goede ambassadeurs heeft, die (eet)columns schrijven en zich zelfs bij radioprogramma's uitgenodigd weten te krijgen.
Gelukkig maar, want anders had ik dat toch mooi gemist.

Peulen worden, behalve dat ze zo gezond zijn, geprezen om hun goede effect op de bodem. Een waardige opvolger dus voor 'ons' jaar. Dat goede effect zit 'm in het vastleggen van stikstof en in de lage CO2- en water footprint. Indien geconsumeerd als vleesvervanger, zijn de effecten nog veel groter.

De soja is misschien een dissonant in de familie, maar voor al die andere, duurzame familieleden, en omdat het gewoon lekker is, wil ik de peulenpromotie van harte steunen.
Ik durf nog net geen recept op deze plaats op te nemen, maar ik verwijs wel graag naar een paar goede bronnen daarvoor:
Google op Jamie Oliver en bijvoorbeeld Linzen, en u vindt heerlijke 15-minute-meals.
Eén van de peuljaar-ambassadeurs, de Bruine Bonen Brigade, heeft zich ten doel gesteld om de peulvruchtenconsumptie in Nederland te verdubbelen. Hun website biedt leuke informatie en heel veel recepten.

Nu de eerste natuurijsmarathon alweer gereden is, horen de witte bonen, bruine bonen, kapucijners en erwtensoep weer op tafel te komen. Daarna komen de doperwten, sperziebonen, tuinbonen en snijbonen wel weer aan de beurt. Af en toe wokken met peultjes en sugar snaps. En op de afhaal-dagen: ruil uw shoarma eens om voor falafel.

Paul de Reus
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup