donderdag 09 juni 2016

In maart 2014 stond in deze nieuwsbrief al dat contact met de aarde goed voor je is. Aarden.
Of het wetenschappelijk bewezen is, betwijfel ik, maar het vóelt wel goed. Het was altijd al fijn om op een mooie dag languit in het gras te liggen, of op het strand. En de charme van kamperen is toch ook dat gevoel van gras onder je voeten? (Paul de Reus, 9 juni).

Sinds een jaar draai ik mee in een nieuw rugby team: Haarlem 4. Ik ben er nog niet uit wat die sport nu zo leuk maakt. De dynamiek van een vrij grote Paul_de_Reusgroep mannen die allemaal iets nieuws willen leren. Het intensieve bodemcontact speelt zeker een rol. Gij zult modder op elk kledingstuk hebben, lijkt het eerste gebod. Dat gaat het beste in de natte seizoenen. Waar andere veldsporten een winterstop kennen, kent rugby een zomerstop.
Verder is er het spel zelf: hard en fair. Rugby is a beastly game, played by gentlemen.
Of zoals de trainer gisteravond zei: "Je weet zeker dat je tegenstander jou wil tackelen, dus dat is hartstikke eerlijk". Het had van Cruijff kunnen zijn. Je loopt dus weleens een pijntje op, maar dat is ook een soort bevestiging dat je bestaat. Sterker nog: In 2013 bewees Siri Leknes dat pijn en plezier in onze hersenen erg op elkaar lijken, wat een verklaring kan zijn voor het eten van hete pepers en ander sadomasochisme. Of zoals Deelder dichtte: "Je laat een scheet en stopt je hoofd onder de dekens."

Wat ook helpt, is een bovengemiddelde interesse in bier onder rugbyspelers. De grootte van een team (15 man op het veld) zal er iets toe doen, maar na de vrijdagavond training is bij het bestellen van 'bier' in een rugby clubhuis een 1,5 liter jug de default hoeveelheid. "Beer and Rugby are more or less synonymous", "The pub is a part of rugby as much as the playing field is", en "Beer was invented to keep props from ruling the world".

Een snelle spelvariant, Sevens, debuteert dit jaar op Olympische spelen in Rio de Janeiro, van 6 t/m 11 augustus. Zet het in uw agenda. Daarna beginnen weer introductielessen bij diverse clubs in het land. Zowel voor Mannen als Vrouwen. Try rugby!

Paul de Reus
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reageren op deze column kan hier: Linkedingroup