APPINGEDAM - Op het terrein de voormalige kartonfabriek De Eendracht in Appingedam worden wilgenbomen geplant waarvan het snelgroeiende hout wordt gebruikt als brandstof in een houtketel (Persbericht Provincie Groningen, 19 april).
Naar dit idee wordt een haalbaarheidsonderzoek verricht dat een provinciale subsidie krijgt van 24.800 euro in het kader van het Biomassa Actieplan Groningen. Doel van het onderzoek is om te kijken of de te saneren grond van het oude fabriekterrein geschikt gemaakt kan worden voor wilgenhout teelt en of het daarnaast ook een toegevoegde landschappelijke waarde heeft.
Samen met de gemeente Appingedam saneert de provincie Groningen de locatie van de voormalige kartonfabriek De Eendracht. Naast de woonwijk en het park dat voorzien wordt op het terrein is er een deel van het terrein dat vooralsnog niet ontwikkeld wordt en niet vrij toegankelijk is. Op dat deel van het terrein waar de grond wordt afgedekt is het plan om wilgen te planten die elke drie tot vijf jaar kort boven de grond worden gesnoeid en het hout te gebruiken als biomassa. De achterblijvende stobben groeien naar korte tijd weer uit, waarna, na een aantal jaren weer een volgende oogst mogelijk is.
De provincie Groningen subsidieert dit project omdat het benutten van grond die (tijdelijk) geen productiewaarde meer heeft, kan worden ingezet de productie van biomassa. Het project is daarmee een voorbeeld van bio-based economy die het samen met een aantrekkelijk landschappelijke uitvoering en de communicatie rond het experiment als een voorbeeld kan dienen voor meer van dergelijke locaties in Noord-Nederland.
De gemeente Appingedam voert het project samen uit met twee bedrijven. De grond wordt door de gemeente tijdelijk gratis beschikbaar gesteld aan de ondernemer. De ondernemer investeert in de te planten bomen en verzorgt de bomen en de rest van het proefperceel. Het streven is om de geoogste biomassa in te zetten als brandstof voor een houtketel in de gemeente Appingedam. De activiteiten starten in het voorjaar van 2012. Het project moet onder andere informatie opleveren over de mogelijke opname van verontreiniging vanuit de bodem in het hout. De totale projectkosten zijn 31.000 euro.
Het Eendrachtterrein heeft in het afgelopen periode grote veranderingen ondergaan. Gebouwen zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk ontmanteld, waardoor het aanzicht ingrijpend is veranderd. De veranderingen zijn op dit moment goed zichtbaar. De structuurvisie voor de Eendracht is vastgesteld. De structuurvisie gaat uit van een ontwikkeling van het terrein vanaf de noordzijde van het gebied.
Om het terrein leefbaar en beleefbaar te houden is aangegeven dat de gebieden die nog niet ontwikkeld zijn een tijdelijke invulling moeten krijgen. Hiervoor zal als eerste fase van de sanering van het terrein een langzaam-verkeer route in noord-zuidelijke richting (de Kartonbaan) worden aangebracht. Aansluitend aan die route worden dan zogenaamde energiegewassen worden ingepland. Deze gewassen zullen 1 maal per 3 tot 5 jaar worden geoogst. Om te onderzoeken welke gewassen het best kunnen worden toegepast zal aan de zuidzijde van het gebied een viertal proefvelden worden ingeplant.