BOXTEL - De natuur in de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen heeft last van verdroging (Waterschap De Dommel, 27 april).
Dit heeft gevolgen voor de bijzondere planten en dieren die hier leven. Natuurmonumenten, Brabants landschap en Waterschap De Dommel hebben samen een plan voorbereid om dit probleem aan te pakken. Gepland is eind 2012 te starten met de benodigde maatregelen.
Op woensdag 9 mei organiseren het waterschap en Natuurmonumenten een inloopbijeenkomst voor iedereen die belangstelling heeft voor herstelplan Natte Natuurparel Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen.
Locatie: Waterschapshuis, Bosscheweg 56, Boxtel
Tijdstip: 17.00 - 20.00 uur
Natte heide verdwijnt door onvoldoende grondwater
In de Kampina en Oisterwijkse bossen en vennen moet de waterhuishouding verbeterd worden. Een groot deel van het jaar is er niet genoeg grondwater aanwezig. De natte heide die van nature in deze vennengebieden voorkomt, dreigt daardoor te verdwijnen. Ook de waterkwaliteit van het water in de vennen is soms onvoldoende. De verdroging en de verminderde waterkwaliteit hebben een negatief effect op soms zeldzame plant- en diersoorten. De variatie aan soorten verdwijnt: de biodiversiteit neemt af.
De natuur in Natte Natuurparel de Kampina en Oisterwijkse Bossen en Vennen is zo waardevol dat het de beschermde Natura 2000 status heeft.
Aanpak
Grondwaterpeil verhogen
- Slootjes dempen in het natuurgebied bij De Logt, zodat water langer in het gebied blijft en in de bodem kan zakken.
- Waterpeil van het beekje de Rosep plaatselijk verhogen, door natuurlijke obstakels zoals boomstammen en takhout in de beek te leggen.
- Naaldbomen kappen rond de Huisvennen op Kampina, om de verdamping van grondwater te verminderen. Naaldbomen verdampen via hun 'bladeren' (naalden) het hele jaar door water, grondwater dat ze via hun wortels uit de bodem opnemen. Waar bos gekapt wordt, zullen heide en grassen groeien en die verdampen veel minder water. De grondwaterstand zal stijgen en kwelwater krijgt weer een kans.
Landbouwsloten omleggen voor schonere vennen
4. De landbouwsloten die voeren naar het Achterste Kolkven en het Rietven leggen we om, is het plan. Meststoffen in het slootwater komen daardoor niet meer in de vennen terecht. De oorspronkelijke begroeiing bij deze vennen kan zich dan herstellen. Amfibieën als kamsalamander, heikikker en poelkikker profiteren ook van deze maatregelen.
Bijeenkomst en planning
Tijdens de inloopbijeenkomst op 9 mei zijn medewerkers van het waterschap en Natuurmonumenten aanwezig om vragen te beantwoorden en de plannen toe te lichten. Na de bijeenkomst worden vragen en opmerkingen waar nodig in het plan verwerkt. Daarna stelt het Dagelijks Bestuur van het waterschap het plan vast. Dan wordt het voor iedereen ter inzage gelegd. De uitvoering van het werk staat gepland voor eind 2012.
Het gebied
De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen vormen samen een gevarieerd natuurgebied van ongeveer 2500 hectare groot. Natuurmonumenten en Brabants Landschap beheren het gebied. Het is een belangrijke schakel in het Groene Woud. De beken de Beerze, de Rosep en de Reusel lopen door het gebied.
Meer achtergrondinformatie is te vinden op:
- http://www.dommel.nl/algemene_onderdelen/zoeken/@79182/natte_natuurparel_de/
- www.nm.nl/natte-natuurparel