GRONINGEN - Om het toekomstig gebruik van de grond onder de stad te reguleren, heeft het college van B&W het regie-plan – 'Stad verdiept' – opgesteld (Gemeente Groningen, 23 mei).

Als eerste uitwerking hiervan presenteert het college tegelijkertijd een visie die zich specifiek richt op ontwikkeling en gebruik van duurzame warmte (en koude) in de stad Groningen.

'Groningen verdiept'
Het beleidsplan geeft richting aan de noodzakelijke regie en coördinatie van het gebruik en de ordening van de ondergrond van Stad. Daarbij wordt nadrukkelijk de relatie met de bóvengrond gezocht. Verbindingen met de meer traditionele structuurplan-doelstellingen (versterking van het woon- en leefklimaat en de stedelijke economie) en de doelstellingen op het terrein van energie zijn essentieel.

Naarmate de druk op de ondergrond toeneemt, komen meer vragen en knelpunten naar boven, maar ook kansen. Waar hebben we wel ruimte voor en waarvoor niet? Kunnen we door slimme keuzes voorkomen dat de binnenstad regelmatig op de schop moet? Hoe zorgen we dat de bodemenergie duurzaam benut en verdeeld wordt? Aan welke ondergrondse functies geven we prioriteit? En waar in de stad zijn de omstandigheden hiervoor optimaal? Met dit gemeentebrede plan maakt de stad Groningen een noodzakelijke kwaliteit- en efficiency-slag in zijn ruimtelijk beleid.

'Groningen duurzaam warm'
De warmtevisie richt zich op het benutten van restwarmte, aardwarmte en warmte/koude-opslag (WKO) in de bodem. In de stad Groningen liggen hiervoor bovengemiddelde kansen vanwege geologische omstandigheden en de aanwezigheid van enkele grote producenten van restwarmte. Voor de verdere uitwerking is de rol van de gemeentelijke overheid – nog meer dan bij andere energiethema's – van doorslaggevende betekenis. Dit heeft vooral te maken met de noodzakelijke aanleg van kostbare ondergrondse warmte-infrastructuur.

Vanuit de warmtevisie vertaalt de gemeentelijke rol zich in diverse concrete initiatieven en projecten. Voor de stadsdelen Europapark, Noordwest en Hoogkerk worden integrale energie-gebiedsvisies opgesteld. Ook lopen diverse WKO-projecten (Forum, Europapark, Grunobuurt) en wordt concreet onderzocht hoe restwarmte van het UMCG kan worden gebruikt in de Oosterparkwijk. Voor het noordwestelijk deel van de stad heeft de gemeente een concessievergunning geothermie waarmee de komende jaren via diepe boringen aardwarmte kan worden opgespoord.