'S-HERTOGENBOSCH - Het Europese SufalNet4EU-project heeft Brabant 6 actieplannen opgeleverd voor het hergebruik van stortplaatsen (Provincie Noord-Brabant, 25 mei).

Het gaat om Bergen op Zoom, waar het voormalige stort Schelde vesting wordt gebruikt voor bedrijven en woningbouw, Boxmeer (Kater, landschapspark Boxmeer Waterfront), Cranendonck (Duurzaam Industrieterrein Cranendonk), Cuijk (Padbroek, schoolplein in woonwijk), Schijndel (Vlagheide, golfbaan) en de regio Eindhoven (Gulbergen, golf- en skibaan).

Stortplaats

Nieuw gebruik
"Overal in Europa zitten we met voormalige vuilstortplaatsen in onze maag", zegt gedeputeerde Johan van den Hout. "Dankzij dit project profiteren we van elkaars kennis en praktijkervaringen om realistische plannen te maken voor nieuw gebruik. Bovendien zijn er ook mogelijkheden om ook voor het uitvoeren van die plannen weer Europees geld in te zetten."

In totaal zijn er 15 actieplannen voor het herinrichten van 30 stortplaatsen en zo'n 500 hectare voor openbaar park, sportterrein, golfbaan, open lucht theater, hondenopvang, bedrijven, zonne- en windenergie, telen van biomassa, herbebossing en landschap opgeleverd.

Leading partner
Brabant had als 'leading partner' de leiding. Verder deden vijftien regionale en lokale overheden uit tien andere EU-landen mee. Met het totale project was bijna 2,6 miljoen euro gemoeid, waarvan 2 miljoen is betaald met Europese Interreg-subsidies. Brabant deed mee voor bijna 4 ton, waarvan 75% door Europa en 12.5% door het Rijk werd gesubsidieerd.

De Brabante actieplannen meer in detail:

1. Landgoed Gulbergen, regio Eindhoven
In het landgoed, dat 325 hectare groot is, wordt 2/3e derde deel van de stortplaats al gebruikt voor een 27-holes golfbaan. Het overige deel is inmiddels ook afgedekt en dus ook klaar voor hergebruik. Het plan is om hierop naast een uitzichtpunt een ski- en rodelbaan te maken.

2. Vlagheide, Schijndel
Onder de titel 'Gastvrij Groen' wordt sinds 2003 door de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, samen met de provincie, ondernemers en maatschappelijke organisaties gewerkt aan de toekomstige invulling van een gebied van 1000 ha rondom de rondom de voormalige stortplaats. Doel is het gebied te ontwikkelen voor recreatie in een groene omgeving, met veel aandacht voor de rijke cultuurhistorie van het gebied. Op de stortplaats zelf is een grote natuurlijke 18-holes golfbaan van 70 hectare voorzien.

3. Duurzaam Industrieterrein Cranendonck, Cranendonck
Binnen de ontwikkeling van dit duurzaam industrieterrein van 110 hectare ligt nog een oude gemeentelijke stortplaats van zo'n 11 hectare uit de jaren '60 en '70. Het de bedoeling om de stortplaats ook als industrieterrein te gaan gebruiken. Uit berekeningen is gebleken dat de meerkosten hiervoor aanzienlijk lager zijn dan het volledig verwijderen van de stortplaats.

4. Schelde Vesting, Bergen op Zoom
Voor het oude industriegebied dat in de loop der tijd ook met afval vervuild is geraakt is het plan opgevat om de bodem voor wonen en werken schoon te maken. Het gaat allereerst om het saneren van het stortmateriaal op de fabrieksterreinen van Nedalco en van RMI-Holland.

5. Padbroek, Cuijk
De wijk Padbroek is toe aan een opknapbeurt en een nieuw gemeenschapscentrum waarin 2 scholen en een kinderopvang worden ondergebracht. De locatie voor dit centrum wordt de huidige school dat aan een kleine voormalige stortplaats grenst. Het is de bedoeling om de stortplaats als schoolplein in te richten.

6. De Kater, Boxmeer
In de noordelijke uiterwaarde van de Maas tegen de rivierkade ligt een stortplaats van 2,3 hectare. Hier is tot in de jaren '70 afval en puin gestort. In de plannen voor een grotere gebiedsontwikkeling van het Waterfront Boxmeer zal de stortplaats als openbaar park met een uitzichtheuvel worden ingericht.