DEVENTER - Om aan te haken bij internationale ontwikkelingen is vorig jaar het platform SuRF-NL gecreëerd rond duurzaam saneren (Tauw, 1 juni).

Op 28 juni organiseert SuRF-NL de workshop 'Duurzaam saneren in het landschap van nieuwe wet- en regelgeving'. Tauw is mede-organisator van de workshop en één van de oprichters van het initiatief SuRF-NL.

Twee zaken zijn binnen de bodemsector voor iedereen duidelijk: na 2015 gaan we de saneringsopgave anders aanpakken (nieuwe wet- en regelgeving wordt momenteel ontwikkeld) én we willen met z'n allen meer duurzaamheid. Wat dit alles precies inhoudt voor de dagelijkse praktijk - en hoe duurzaamheid hierin past - moet nog uitkristalliseren.

Ontwikkelingen
Er gaat veel veranderen in bodemland. Verdere decentralisatie van de uitwerking van landelijke wet- en regelgeving, sanering van bodemverontreiniging enkel in het kader van ontwikkeling en meer ruimte voor beheren. De komst van de Omgevingswet als "parapluwet" zorgt voor verbindingen tussen de verschillende sectoren. Biedt dit kansen om duurzaam saneren beter vorm te geven?

Tweede SuRF-NL workshop
Tijdens deze tweede SuRF-NL workshop willen wij het duurzaam omgaan met verontreinigingen met u verkennen in het landschap van nieuwe wet- en regelgeving. Wat zijn de mogelijkheden voor het in-passen van duurzaamheid bij de aanpak van bodemverontreiniging, nu en in de toekomst? En wat zouden die volgens u moeten zijn? SuRF-NL en AgentschapNL / I&M willen graag met u hierover in discussie.

De workshop is bedoeld voor ambtenaren werkzaam in bodem, ondergrond en/of ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld bevoegde gezagen huidige Wm en Wbb), adviseurs, projectontwikkelaars, bedrijfsleven en industrie.

Programma
In deze workshop van één middag komen aan bod:

  • De veranderingen in wet- en regelgeving: Wat gebeurt er op het gebied van de Omgevings-wet? En op het gebied van de herziening van de Wet bodembescherming? Hoe wordt het integrale af-wegingskader van duurzaamheid vormgegeven in vernieuwd beleid?
  • De beweging van duurzaam saneren: Wie en wat is SuRF-NL? Wat wil SuRF-NL? Hoe kan ik meedoen?
  • Werksessie: geef input vanuit de dagelijkse praktijk van uw werkveld
  • Ruimte voor feedback en discussie: paneldiscussie met vertegenwoordigers van Ministerie, Bevoegd Gezag, Gemeenten, ondernemers in ruimtelijke ontwikkeling
  • Afsluitende netwerkborrel

Waar en wanneer

  • Datum: 28 juni, 13.00 tot 17.00 uur
  • Lokatie: Witteveen+Bos, Leeuwenbrug 8, Deventer (tegenover station Deventer CS, zie voor de route-beschrijving: www.witteveenbos.nl/nl/routebeschrijving-leeuwenbrug)
  • Aanmelden: stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (toegang gratis).