NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft de afgelopen maanden vervuilde grond in een aantal tuinen op het terrein van een voormalige gasfabriek uit 1851 gesaneerd (Gemeente Nijmegen, 20 juni).

Bij de saneringswerkzaamheden is een stenen kanonskogel aangetroffen, die het enige archeologische bewijs vormt dat deze locatie tussen 1527 en ongeveer 1840 tot de Nijmeegse verdedigingswerken behoorde.

De bodem in een aantal tuinen van particulieren en woningcorporatie Portaal aan de Parkweg en Parkdwarsstraat bevatte onder andere zware metalen en cyanide. Die vervuiling is eind 19e eeuw veroorzaakt door de gemeentelijke gasfabriek De Kat.

De provincie Gelderland heeft de sanering met 500.000 euro gesubsidieerd in het programma Gelderse gasfabrieken. Woningcorporatie Portaal en gemeente Nijmegen hebben de rest gefinancierd.

De verontreinigde grond is tot ongeveer twee meter diep weg gegraven en vervangen door schone grond. Het terrein is opnieuw ingericht.

Feestelijke oplevering
De feestelijke oplevering van het gesaneerde terrein vindt plaats op vrijdag 22 juni om 15.00 uur vóór de toegangspoort van Portaal, bij Parkdwarsstraat 15. Wethouder Bert Frings en gedeputeerde Annemieke Traag verzorgen de opening.

Archeologisch bewijs voor verdedigingswerk
Vanwege de historie van de locatie heeft een gemeentelijke archeoloog de sanering begeleid. Tijdens de werkzaamheden werd een bijzondere vondst gedaan: een stenen kanonskogel. In Nijmegen is de ontwikkeling van de stadsmuren een ingewikkelde zaak: er wordt gediscussieerd over een eerste, een tweede en een derde stadsmuur. Voor zover nu bekend had Nijmegen twee 'stadsmuren'. De eerste liep langs het huidige Plein 1944, ter hoogte van de kruising met de Molenstraat tot de Kronenburgertoren. De tweede werd in fasen aangelegd, waarbij eerst het stuk tussen Bloemerstraat (tot In De Betouwstraat) en Molenstraat werd aangelegd, en in een laatste fase de verbinding tussen de In De Betouwstraat en de Kronenburgertoren. Daarmee werd in 1527 een stuk grond dat voorheen buiten de stad lag aan Nijmegen toegevoegd. Na voltooiing van het laatste stuk stadsmuur werd binnen de wal, langs het bovenste deel van de huidige Parkweg, een 'kat' aangelegd (militaire benaming voor een vrijstaande, hoog boven de wal uitstekende opstellingsplaats voor geschut). Eigenlijk is de vondst van de stenen kanonskogel in dit gebied het enige archeologische bewijs van het bestaan van de Kat als verdedigingswerk in de periode van 1527 tot ongeveer 1840. In Nijmegen werden in de 15e eeuw niet alleen kanonnen en buskruit geproduceerd, ook de kogels werden hier (uit Drachenfelzer steen) uitgehouwen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Sandra Bronkhorst: tel. 06-46344487 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..