Welke bijdrage kan geothermie leveren aan de actuele ruimtelijke dynamiek in de stad? Deze vraag stond centraal op de tweede Geothermie Manifestatie 'Ruimte en Geothermie' op 7 juni j.l. (TNO, 5 juli).

Het evenement sloot aan op de feestelijke opening van de aardwarmtecentrale in Den Haag en is een initiatief van SKB, Stichting Warmtenetwerk, Aardwarmte Den Haag, TNO en TU Delft.

De Geothermie Manifestatie stimuleert en faciliteert dialoog tussen geothermie experts en professionals uit de ruimtelijke ordening. Doel hiervan is dat geothermie enerzijds een betere plek krijgt in ruimtelijke energieplanning en anderzijds een waardevolle bijdrage kan leveren aan bovengrondse (energie)vraagstukken in de stedelijke omgeving. TNO en TU Delft benutten hun domeinkennis en netwerken op het gebied van geothermie en ruimtelijke ontwikkeling om de manifestatie (in een reeks van drie bijeenkomsten) vorm te geven. SKB, Stichting Warmtenetwerk, Aardwarmte Den Haag en ook de leden van het Platform Geothermie brengen een mix van expertise en praktijkuitdagingen bij elkaar, waardoor kennisaanbieders, kennisvragers, probleemeigenaren en initiatiefnemers worden samengebracht.

Gegrepen door kansen geothermie
Tijdens de tweede Geothermie Manifestatie werd aandacht besteed aan het Aardwarmteproject in Den Haag, de inpassing van geothermie in ruimtelijke energieplanning, de rol van woningcorporaties en de meerwaarde van geothermie voor energieneutrale gebieden. Aansluitend bestond de mogelijkheid om de aardwarmtecentrale in Den Haag te bezichtigen. De beleidsmedewerker die uiteindelijk een belangrijke trekker en ambassadeur is geweest voor het Haagse aardwarmteproject kwam in 2004 onbedoeld terecht bij een symposium over geothermie in plaats van over warmte koude opslag (WKO). Hier werd hij gegrepen door de kansen met geothermie en heeft hij zich verder verdiept in de rol die geothermie zou kunnen spelen in de gemeente Den Haag. De opening van de eerste aardwarmtecentrale in de stedelijke omgeving op 7 juni was een verrassend sluitstuk van zijn oorspronkelijke 'misstap'.

Inschatten potentie geothermieproject
In de sessie 'Ruimtelijke energiescenario's op gemeentelijk niveau' stond het realiseren van een geothermieproject centraal: welke informatie heb je nodig om de potentie van een project te kunnen inschatten, welke stakeholders heb je nodig voor een succesvol project en wat is de rol van een warmtenetwerk? In de sessie 'Gebieden EnergieNeutraal' bleek uit een moeizame en wonderlijke discussie hoe verschillend de beelden zijn over de toepassingsmogelijkheden van geothermie in een nieuwbouwproject. En ook over de mogelijkheid om gebruik te maken van een bestaand warmtenetwerk in de nabijgelegen omgeving. Verder kwam naar voren dat de schaal van een geothermieproject eigenlijk te groot is voor wooncorporaties. Om een geothermieproject tot een succes te maken is de gemeente nodig voor een faciliterende rol en is betrokkenheid van bijvoorbeeld andere grootwarmteverbruikers of -aanbieders nodig. In het Aardwarmteproject in Den Haag is dit gelukt.

De manifestatie was interessant vanwege de inhoud, maar vooral ook vanwege de gesprekken tussen professionals van technische adviesbureaus, wooncorporaties, energiebedrijven, gemeenten, ruimtelijk ontwerpers, enzovoort. De Geothermie Manifestatie blijkt een geschikte manier om de benodigde kruisbestuiving tussen geothermie experts en ruimtelijk professionals op gang te krijgen. In september wordt de dialoog voortgezet tijdens de derde bijeenkomst van de Geothermie Manifestatie. Dan staat de aanleg of aanpassing van warmtenetwerken centraal. Binnenkort informeren wij u over de exacte datum en het programma