DEN HAAG - Wat staat er te veranderen ten aanzien van deze registraties en hoe gaat het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit organiseren (Agentschap.nl, 6 juli)?

Het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen introduceert per 1 juli 2013 een meld- en vergunningplicht voor gesloten bodemenergiesystemen (bodemwarmtewisselaars). Momenteel geldt al een vergunningplicht voor open bodemenergiesystemen (WKO-systemen). Het is belangrijk dat de meldingen en vergunningaanvragen voor bodemenergiesystemen centraal en geautomatiseerd geregistreerd worden. Dit bericht schetst hoe deze registratie straks vorm gaat krijgen: Wat staat er te veranderen ten aanzien van deze registraties en hoe gaat het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit organiseren?

Digitale loketten
Insteek is dat zowel meldingen als vergunningaanvragen voor bodemenergiesystemen vanaf juli 2013 kunnen worden ingediend via bestaande centrale digitale loketten. Gesloten bodemenergiesystemen binnen een inrichting worden via de AIM (Activiteitenbesluit Internet Module) gemeld. Gesloten systemen buiten inrichtingen en open systemen worden gemeld via het Omgevingsloket Online (OLO). Meldingen en vergunningen komen straks dus op dezelfde manier bij de gemeente en provincie binnen als andere vergunningaanvragen, zoals de omgevingsvergunning.

Lokale registratie
Net zoals bij andere vergunninginformatie die via OLO of AIM binnenkomt, kan de gemeente of provincie kiezen voor opslag van de informatie in een eigen database. Doorgaans zal dit het milieu-informatiesysteem ofwel het VTH-systeem (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) zijn. Vanzelfsprekend gaan de Regionale Uitvoeringsdiensten hier straks ook een belangrijke rol in spelen. Gegevensopslag is echter geen doel op zich en is doorgaans bedoeld voor hergebruik van die informatie. Bij de registratie van bodemenergiesystemen is dit ook nadrukkelijk aan de orde: de karakteristieken en ligging van bodemenergiesystemen zijn belangrijk bij het maken van masterplannen of het beoordelen van vergunningaanvragen.

Centrale registratie
Bij het installeren van een nieuw bodemenergiesysteem moet interferentie worden voorkomen, omdat dit het rendement van zowel het nieuw te plaatsen, als bestaande systemen in de omgeving nadelig kan beïnvloeden. Het is daarom van belang dat er naast decentrale opslag van de systeem-karakteristieken ook een actueel landelijk overzicht is van de ligging van alle bodemenergiesystemen. Dit is niet alleen relevant voor beleidsmakers en vergunningverleners, maar ook voor initiatiefnemers en marktpartijen. De bestaande WKO-Tool is een geschikt instrument om deze informatie centraal te ontsluiten voor iedereen. De WKO-Tool bevat ook aanvullende informatie (kaartlagen) die belangrijk is bij de installatie van bodemenergiesystemen. Voorbeelden hiervan zijn eventuele grondwaterverontreinigingen, aardkundige waarden en grondwaterbeschermingsgebieden. Door te kiezen voor een Open Standaard ontsluiting kunnen ook andere systemen, zoals GIS-modules van bodeminformatiesystemen de locaties zichtbaar maken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in overleg met IPO, VNG en Agentschap NL opdracht gegeven om te onderzoeken of het mogelijk is het Landelijk Grondwater Register (LGR) zodanig aan te passen dat hierin ook de gesloten systemen kunnen worden geregistreerd en ontsloten. In LGR worden nu al de open bodemenergiesystemen geregistreerd. Dit onderzoek is onlangs afgerond, met een positieve uitkomst. In het eindrapport van dit haalbaarheidsonderzoek is een beeld geschetst van de gewenste ICT-omgeving, waarbij OLO en AIM via het LGR worden verbonden met de WKO-Tool.

De Stuurgroep Bodem, waarin alle relevante partijen vertegenwoordigd zijn, is akkoord met deze aanpak. In overleg met GBO Provincies, de eigenaar van het LGR, wordt nu een plan van aanpak gemaakt voor de implementatie hiervan.

Actuele ontwikkelingen
Het OLO wordt in principe twee keer per jaar aangepast aan nieuwe regelgeving. Het ministerie van IenM heeft echter besloten om de release 2.8 (januari 2013) uit te stellen en samen te voegen met de release 2.9 (juli 2013). Met deze samenvoeging wil het ministerie de kans op fouten in de programmatuur beperken en de kosten verlagen. Dat heeft als consequentie dat de inwerkingtreding van het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen met een half jaar is uitgesteld naar 1 juli 2013. Inwerkingtreding zonder het beschikbaar zijn van de digitale loketten is wettelijk gezien namelijk niet mogelijk.

Bij het OLO wordt gewerkt aan een herinrichting van de architectuur van het loket, omdat de oude opzet storingsgevoelig is. Daarom worden voorlopig geen nieuwe functionaliteiten ingebouwd. Dat zou namelijk de kans op een instabiel loket aanzienlijk vergroten. De release 2.8/2.9 wordt beperkt tot het absoluut noodzakelijke. Een voorziening voor het automatisch doorgeleiden van informatie vanuit de loketten naar het LGR wordt daarom in de release 2.8/2.9 niet opgenomen. Zo'n digitale koppeling is pas in de release 3.1 van juli 2014 mogelijk.

Voorlopig moet de informatie uit meldingen en vergunningen dus handmatig worden in-/ of doorgevoerd via een interface op het LGR. Om de administratieve lasten voor gemeenten zoveel mogelijk te beperken zal het ministerie van Infrastructuur en Milieu met de branche bespreken in hoeverre installateurs hulp kunnen bieden bij de registratie van zowel reeds bestaande systemen, als nieuwe systemen. Dit bespaart gemeenten veel inspanning door het voorkomen van archiefonderzoek en dubbele invoer.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de helpdesk van Bodem+.

Link:
www.allesoverwko.nl

Bijlage(n):
Haalbaarheidsonderzoek registratie bodemenergiesystemen in LGR