ROTTERDAM - Om bodemverontreiniging goed en efficiënt te kunnen aanpakken, doet de gemeente Rotterdam onderzoek naar verontreinigde locaties met mogelijke gezondheidsrisico's (Gemeente Rotterdam, 12 juli).
Dit onderzoek is inmiddels uitgebreid naar locaties met mogelijke risico's voor de ecologie en verspreiding via het grondwater. De bevindingen tot 1 juli 2012 zijn inmiddels aan het ministerie van I&M doorgegeven.
Tussenstand op 1 juli 2012
Rotterdam telt 16 locaties waar vanwege gezondheidsrisico's nadere maatregelen nodig zijn, en 16 locaties waar mogelijk nadere maatregelen nodig zijn. Dat moet nog blijken uit nader onderzoek. Op 51 locaties zijn risico's vastgesteld voor ecologie of verspreiding via het grondwater. 13 van deze locaties overlappen met de locaties waar al risico's voor de gezondheid zijn vastgesteld. De direct betrokkenen van de locaties, zoals bewoners en bedrijven, zijn hiervan op de hoogte. Nog 148 locaties moeten worden onderzocht op risico's voor ecologie of verspreiding. Wij streven ernaar om deze locaties medio 2013 te hebben onderzocht.
Bodemconvenant
Het onderzoeken en vervolgens aanpakken van verontreinigde locaties met mogelijke gezondheidsrisico's is een van de afspraken uit het 'Bodemconvenant'. In 2009 hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg dit convenant met de rijksoverheid afgesloten. In Nederland moeten alle locaties met mogelijke risico's voor de mens in 2015 gesaneerd of beheerst zijn. Het onderzoek naar risico's op basis van ecologie en verspreiding was in het Bodemconvenant oorspronkelijk voorzien voor de periode vanaf 2015. Deze termijn is echter door het Rijk naar voren gehaald; op dit moment is het onderzoek naar locaties met mogelijke risico's voor ecologie of verspreiding in volle gang. Over de voortgang op dit vlak is dan ook nu pas voor het eerst gerapporteerd aan het ministerie.
Veranderingen ten opzichte van september 2011
In september 2011 rapporteerde Rotterdam aan het Rijk over de tussenstand per 31 augustus 2011. Toen werden 14 locaties vastgesteld die vanwege gezondheidsrisico's nadere maatregelen vereisten. Hiervan zijn er inmiddels twee gesaneerd. Daarnaast zijn er 4 nieuwe locaties bijgekomen, waardoor het totaal nu op 16 uitkomt. Voor deze 16 locaties zijn nadere maatregelen nodig en worden sanerings- en beheersplannen gemaakt. Van nog eens 16 locaties is nog niet bekend of er nadere maatregelen nodig zijn. Op deze locaties werd onder andere moeilijk toegang voor onderzoek verkregen of werkten de aangeschrevenen nog niet voldoende mee. Op 1 locatie is de gemeente aan zet voor vervolgonderzoek; op de overige 15 moeten de aldaar gevestigde bedrijven nader onderzoek laten uitvoeren. Over het onderzoek naar locaties met mogelijke risico's voor ecologie of verspreiding is nu pas voor het eerst gerapporteerd.
Beschikbaarheid rijksmiddelen
Het Rijk heeft voor de aanpak van de bodem geld beschikbaar gesteld voor de periode 2010 tot 2015. Aan Rotterdam is € 13 miljoen toegekend voor het onderzoek en de aanpak van de locaties met gezondheidsrisico's. Naar verwachting is het budget toereikend om de geïdentificeerde verontreinigde locaties met gezondheidsrisico's te saneren of beheersen. Of er ook voldoende budget is om ook de locaties met risico's voor de ecologie of verspreiding in beeld te brengen, is op dit moment niet zeker. Eveneens onduidelijk is of er voldoende middelen zijn om de zogenaamde 'diffuse verontreinigingen' aan te pakken. Dit zijn verontreinigingen die zijn ontstaan door eeuwenlang menselijk gebruik en ophoging en zijn niet direct aan een specifieke verontreinigingsbron toe te wijzen. Medio 2013 gaan gemeenten, provincies en het Rijk met elkaar in gesprek om de ambities enerzijds en de beschikbare middelen en de uitvoerings- en beheerspraktijk anderzijds te bespreken.
Historische oorzaken
Het onderzoek naar verontreinigde locaties met mogelijke risico's werd uitgevoerd door de gemeente Rotterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond en bestond in eerste instantie uit historisch dossieronderzoek. Waar nodig, volgt aanvullend bodemonderzoek. In Rotterdam hebben van oudsher veel (industriële) activiteiten plaatsgevonden. De belangrijkste historische oorzaken voor de bodemverontreiniging zijn de loodwitindustrie (actief voor 1910), het toepassen van koolas (verbrandingsresten van steenkool) op en in de bodem of de verspreiding van bouwafval, sloopafval en bagger uit de Rotterdamse havens. Met de aanpak van de bodemverontreiniging werkt Rotterdam binnen het programma Duurzaam aan een schone, groene, gezonde en economisch sterke stad.
Meer weten?
Voor meer informatie: klik hier
Voor een overzicht van de locaties: klik hier
Inwoners van Rotterdam die vragen hebben over bodemverontreiniging, kunnen ook informatie vinden op GGD Rotterdam-Rijnmond of bellen met de Bodemtelefoon, tel. 010-2468140.