MIDWOLDA - Vanaf maandag 10 september wordt in opdracht van de provincie Groningen een bodemsanering uitgevoerd ter hoogte van de Hoofdweg 246 te Midwolda (Gemeente Oldambt, 24 augustus).
Aansluitend vindt de laatste fase van de reconstructie van de Hoofdweg plaats.
Stremmingperiode
De stremmingperiode loopt van maandag 10 september vanaf 08.00 uur 's ochtends tot vrijdag 16 november 17.00 uur. Gedurende die periode is de rijbaan van de Hoofdweg, nabij Hoofdweg 246 (tussen de Mennistenlaan en de Niesoordlaan) afgesloten voor verkeer. Voor het verkeer wordt een omleidingsroute ingesteld. Een kaartje met daarop de omleidingsroute kunt u vinden op de gemeentelijke website: www.gemeenteoldambt.nl.
Inloopbijeenkomst
Om iedereen te informeren vindt er op donderdag 4 september een inloopbijeenkomst plaats in Gasterij Smits aan de Hoofdweg 170 te Midwolda. Aanvang 17.00 uur, en de bijeenkomst duurt tot 19.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om vragen te stellen over de sanering of om informatie in te winnen. Tijdens deze bijeenkomst zijn vertegenwoordigers vanuit de provincie, de gemeente, de aannemer NTP Milieu bv en de adviseur van Cicom Milieu aanwezig.
Tankstation
Vanaf 1962 zijn ter plaatse van de Hoofdweg 246 ondergrondse tankinstallaties voor benzine in gebruik geweest. De brandstofverkoop is in 1998 gestaakt waarna de ondergrondse tank in 1999 is verwijderd. Door het morsen van brandstof bij het afleverpunt (pompeiland) en door lekkage van brandstof uit de ondergrondse brandstoftanks, is een bodemverontreiniging ontstaan. De bodem is verontreinigd geraakt met minerale olie en vluchtige aromaten.
Bodemverontreiniging
De kern van de verontreiniging bevindt zich ten noorden van de voormalige ondergrondse tanks en strekt zich in noordoostelijke richting naar het in de Hoofdweg aanwezige riooltracé uit. Er is hier sprake van een verspreidingsrisico via het grondwater en dat is ongewenst.
Saneringsplan
Omdat verspreiding van de bodemverontreiniging aangepakt moet worden, is een saneringsplan opgesteld. In dit saneringsplan zijn de maatregelen beschreven om deze bodemverontreiniging op te lossen. Zo wordt de bovengrond van de te saneren locatie geschikt gemaakt voor de huidige dan wel toekomstige functie(s). De ondergrond daarentegen wordt functiegericht en kosteneffectief gesaneerd met als uiteindelijk doel het verwijderen van de kern van de grondverontreiniging zodat verspreiding van vervuild grondwater niet meer plaatsvindt.
Werkzaamheden samengevat
Kort samengevat vinden de volgende maatregelen plaats. Ten eerste wordt de verontreinigde grond met oliecomponenten verwijderd, voor zover technisch mogelijk, tot een diepte van maximaal 3,5 meter minus maaiveld. Ten tweede worden de aanwezige drijflagen verwijderd binnen de ontgravingscontour. Als laatste wordt de bestaande riolering en worden alle huis- en kolkaansluitingen verwijderd. Het ontgravingsvlak wordt vervolgens verdicht met aanvulgrond waarna een nieuwe riolering en huis- en kolkaansluitingen worden aangebracht. Aansluitend vindt de reconstructie van de Hoofdweg plaats in het wegvlak tussen de Hoofdweg 236 en 252.
Monitoring
Omdat het technisch niet mogelijk is om de aan de noordkant van de Hoofdweg gelegen gietijzeren waterleiding te verwijderen blijft er na de sanering een restverontreiniging achter. Om te controleren of er na de sanering geen verspreiding van de restverontreiniging plaatsvindt, zal het grondwater na de grondsanering, gedurende vijf jaar worden onderzocht.