WAGENINGEN - De Praktijkdag BODEM van 17 augustus op PPO locatie Vredepeel werd bezocht door ruim 450 geïnteresseerde ondernemers, adviseurs en onderzoekers (Wageningen UR, 3 september).
Bodemvruchtbaarheid en aaltjesbestrijding waren belangrijke aandachtspunten. Na een minisymposium in de bedrijfsgebouwen konden de bezoekers deelnemen aan workshops en de stands van aanwezige bedrijven bezoeken. 's Middags was er een uitgebreid aanbod van onderwerpen in het veld, die via een geleide rondgang bezocht kon worden. Bezoekers gingen aan het einde van deze warme vrijdag tevreden over het geboden programma naar huis.
Tijdens het minisymposium, geopend door Wijnand Sukkel (PPO), gaf Janjo de Haan (PPO) de visie van PPO op bodemkwaliteit op zandgrond. Hij benadrukte de integrale aanpak om te komen tot verbeteren van die kwaliteit. Diverse moeten daarvoor gekoppeld worden. De bodem levert diensten en de zoektocht is hoe deze diensten te meten en kwantificeren zijn. Vertaling van de kennis naar de praktijk is belangrijk, daarvoor wordt ook samenwerking met de praktijk gezocht. Akkerbouwer en bestuurder Peter Stevens, gaf als vertegenwoordiger van het Masterplan Mineralenmanagement aan wat MMM de akkerbouwer te bieden heeft.
Er is veel kennis beschikbaar...nu is het zaak dat de akkerbouwer dit ook gaat toepassen. MMM biedt handvaten. Bjartur Swart van ingenieursbureau MWH gaf als laatste spreker aan wat de invloed van klimaatverandering is op de bodem. Vooruitkijkend naar de weersveranderingen in de toekomst kun je nu al maatregelen treffen was zijn advies. Je kunt het effect van weerevents, b.v. een of meerder hittegolven per jaar of extreme neerslag en droogte berekenen. Je kunt dan maatregelen nemen om de effecten te nivelleren. Het realiseren van een diepere doorworteling b.v. door verbetering van de bodem leidt tot meer waterbeschikbaarheid.
De drie presentaties zijn hier te downloaden:
Presentatie 1: Bodemkwaliteit op zandgrond - Janjo de Haan
- Presentatie 2: Masterplan MineralenManagement - Peter Stevens
- Presentatie 3: Haal meer uit de bodem - Bjartur Swart
De standhouders hadden weer hun best gedaan om de bezoekers een kijkje in hun "bedrijfskeuken" te geven. Agrocultuur, Agrometius, Attero, BLGG AgroXpertus, OCI Nitrogen, Nova cropcontrol, Orgapower, PRP technologies, Yara Benelux, ZLTO, LLTB, NMI, LBI, Masterplan Mineralen Management, Hortinova, DLV Plant en PPO waren in de loods aanwezig en werden vooral rond het middaguur druk bezocht.
De 2,5 uur durende geleide rondgang op het veld bevatte 6 uiteenlopende thema's. Bij het 1e thema Bodemindicatoren gaven Janjo de Haan en Tim Thoden (PPO) uitleg over de zoektocht naar bodemindicatoren. Jarenlang bemesten met organische mest geeft een hogere opbrengst dan percelen waar alleen met kunstmest(vervangers) wordt bemest. Wat verklaart het verschil, wat zijn de indicatoren. Hoe kan een teler beoordelen of zijn bodem in orde is. Welke gegevens heb je daarvoor nodig en hoe is dat te bepalen.
Agrometius gaf uitleg bij de Veris bodemsensor. Met deze sensor, die achter de trekker, voorzien van een GPS systeem, wordt gehangen en aangesloten, kan een perceel in kaart gebracht worden. Er kan o.a. organische stof in de bovenste laag bepaald worden. Verder kan de pH gemeten worden gekoppeld aan GPS bepaling. DLV Plant gaf bij een profielkuil aan hoe op deze wijze de bodemkwaliteit vastgesteld kan worden.
Bij het 2e thema werden groenbemesters tegen het licht gehouden in relatie tot aaltjes. Johnny Visser (PPO) gaf naar de bezoekers aan dat het belangrijk is om de WaardPlantGeschiktheid voor diverse aaltjes van groenbemesters te kennen, zodat afhankelijk van doel/aaltjesbesmetting op een perceel de juiste groenbemester gekozen kan worden. De actuele gegevens staan in http://www.aaltjesschema.nl/. De groenbemesters, die op het demoveld aangelegd waren werden toegelicht. De betreffende firma's Innoseeds, Limagrain Nederland en Alliance gaven zelf ook nog hun visie op hun groenbemesters in het demoveld.
Het 3e thema was grondbewerking. Na een korte inleiding over de samenwerking met de praktijk op dit thema - http://www.nietkerendegrondbewerking.nl/ - door Geert Jan van Roessel (DLV Plant) leidde Gerard Meuffels (PPO) de bezoekers langs diverse grondbewerkingsmachines. Zowel ploegen, spitten als diverse niet kerende grondbewerkingsmachines kwamen aan de orde. Daarbij waren de bedrijven: Imants, Rabe en Van Meer Trading ook aanwezig. Onder andere aan de hand van een profielkuil per machine werd het geleverde werk beoordeeld. Belangrijk is om ook te kijken of de ondergrond voldoende bekwaam is voor de betreffende bewerking gaf Gerard Meuffels als advies mee.
Het praktijknetwerk Bouwen aan een Vitale Bodem http://www.vitalebodem.nl/, dat als 4e thema aan bod kwam werd door Harry Verstegen (PPO) en Sjoerd Smits (Hortinova) ingeleid. Doel van het netwerk is om samen met telers bij te dragen aan verbetering van het organische stofgehalte in intensieve land- en tuinbouwgebieden. Iedere deelnemer inclusief PPO Vredepeel heeft diverse objecten op zijn eigen bedrijf aangelegd. Een eerste opbrengstbepaling in aardappel werd aan de bezoekers getoond.
Als 5e thema werd bodemstructuur, compost en bodemverbeteraars behandeld. Martien de Haas (NMI) lichtte het project Bodemverbeteraars toe. Het doel van het project is om vast te stellen of bodem- en structuurverbeteraars een positief effect hebben op de gewasopbrengst en de bodemkwaliteit. Het is een meerjarige proef op vast perceel, uitgevoerd op meerdere locaties. Enkele bedrijven, die bodemverbeteraars maken en leveren gaven een toelichting op hun producten: PRP technologies en Attero en Agrifirm. Ook bedrijven als Agricultuur leveren samen met Attero composten met bodemverbeteraars.
Efficiënte bemesting in aardappel was het 6e thema. Binnen dit thema werden enkele projecten, die door Masterplan Mineralenmanagement geagendeerd zijn, toegelicht: Rijentoepassing dierlijke mest, toepassing be/verwerkte organische mestsoorten in aardappel en nieuwe bijmestsystemen en –strategieën in aardappel. De inleiders Wim van Dijk (PPO) en Janties Malda (ALTIC) gaven aan dat aardappel inefficiënt omgaat met de aangeboden stikstof (50%). Zowel in het begintraject, middels rijenbemesting als in de bijbemesting is mogelijk iets te winnen. Via gewassensing, in de proef uitgevoerd met de Yara N-sensor, kan mogelijk een laagdrempelige manier gevonden worden om aardappelen bij te bemesten.
Downloads
Diverse uitgereikte flyers betreffende de thema's kunt u hier downloaden:
- Bodemleven meer dan ziekten en plagen alleen
- Nieuwe N bijmestsystemen voor aardappel
- Hoe meet je bodemkwaliteit?
- Tips voor het meten van bodemkwaliteit
- Resultaten bodemverbeteraars 2010 en 2011
- Groenbemesters en aaltjes
- Bodemkwaliteit op zandgrond 2011
- Organische stof
- Regenwormen helpen u de bodem te bewerken