WESTLAND - Het eerste aardwarmteproject in de gemeente Westland is met succes afgerond (Persbericht TA-Survey, 20 september).
Tussen december 2011 en mei 2012 boorde het Duitse DrillTec in opdracht van Green Well Westland naar geothermie in Honselersdijk. T&A Survey maakte het ontwerp voor de putten, organiseerde de inkoop en voerde het management en de supervisie over de boringen. Inmiddels is het reservoir getest. De bron heeft in potentie een productiedebiet van bijna 50 liter per seconde, circa 180 m³ per uur, met een temperatuur van 87°C aan de wellhead.
Onder de naam Green Well Westland B.V. hebben zich vijf glastuinbouwbedrijven (Kwekerij Zeurniet, Kwekerij G. Verkade, Zwingrow, Kwekerij J.C.M. Mulder en T. Valstar Shadowplant) verenigd om voor het grootste deel van hun warmtebehoefte over te stappen van aardgas naar geothermie. Het project van Green Well Westland is met een diepte van meer dan 2.600 meter tot nu toe het diepste aardwarmtedoublet van Nederland. Bovendien heeft het de bron met het hoogste vermogen. Het is ook het project waarvan het grootste cluster bedrijven (vijf, met mogelijkheden voor nog circa vijf extra bedrijven) gebruikmaakt. Momenteel zit het project nog in de beproevingsfase, maar het is al bekend dat het doublet een vermogen van circa 10 MWth levert dat zo'n 7.000 uur per jaar benut gaat worden.
In beide putten van het geothermisch doublet is naast een productietest ook een injectietest uitgevoerd. Er bleek in eerste instantie een iets hoger elektrisch vermogen nodig te zijn dan verwacht om het thermale water weer te injecteren in het reservoirgesteente, maar inmiddels is deze druk gedaald tot een verrassend laag niveau.
Met de aardwarmte wil Green Well Westland het aardgasverbruik van hun kassen van 12 naar 5 miljoen m³ gas per jaar terugbrengen. Alles wat boven de energiebehoefte van Green Well Westland uitkomt, kan aan collega tuinbouwbedrijven geleverd worden. Op dit moment draait de bron op 50 tot 60 procent van zijn capaciteit. Voordat er nog verdere bedrijven aangesloten gaan worden heeft het in de zomerperiode geen zin om met een hoger vermogen te draaien. Zo kan de bron langzaam in ontwikkeling te komen en wordt schade aan het reservoirgesteente voorkomen.