BREDA - Waterschap Brabantse Delta start volgende week met het baggeren van de Zuidsingel en een deel van de Aa of Weerijs en Mark in Breda (Waterschap Brabantse Delta, 10 oktober).

Dit is nodig om wateroverlast in de stad te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het werk duurt tot en met januari 2013.

Afvoer per boot en vrachtauto
Bij de Zuidsingel duwt een schuifboot de bagger naar de laadlocaties, waar een grijpkraan de bagger vervolgens in speciale containers laadt. Om de hinder op de openbare weg te beperken, wordt de grijpkraan op een ponton in het water geplaatst en de bagger over het water naar baggerdepots vervoerd. De zandvangen Bieberg en Zaartbos zijn de locaties waar de Mark en Aa of Weerijs de stad binnenstromen. Bij de Aa of Weerijs is dat ter hoogte van de Graaf Engelbertlaan en bij de Mark direct ten zuiden van de Duivelsbruglaan. Hier zijn de watergangen breder, waardoor de waterstroom vertraagt en zand sneller zakt. De bagger uit deze zogeheten zandvangen wordt naar een verwerkingsinstallatie gepompt. Hier wordt zand afgescheiden van de bagger, dat elders wordt hergebruikt. Het slib en zand worden per vrachtauto afgevoerd. Hierdoor vindt meer vrachtverkeer dan gebruikelijk plaats over de Allerheiligenweg en Ulvenhoutselaan. Ook rijdt er tijdelijk vrachtverkeer over het fietspad langs de Graaf Engelbertlaan, ter hoogte van de sportvelden van VVSAB.

Waarom baggeren?
Water dat door watergangen stroomt, voert kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil met zich mee. In de loop van de tijd zinken deze bestanddelen. Zo ontstaat er op de bodem van onze watergangen een laag slib. Dat noemen we bagger. Bagger zorgt ervoor dat watergangen ondieper worden. Om wateroverlast te voorkomen moet er voldoende ruimte zijn om regenbuien op te vangen en af te voeren. Door te baggeren houdt waterschap Brabantse Delta de watergangen diep genoeg. Ook veroorzaakt bagger een tekort aan zuurstof in het water. Hierdoor ontstaan algen, kroos en stankoverlast. Planten en dieren kunnen er dan niet of nauwelijks leven. Door bagger te verwijderen, krijgt water meer zuurstof. Hierdoor wordt het water helder en keren planten, vissen en overige (water)dieren weer terug.

Protocol
Een ecologisch protocol beschrijft welke maatregelen de aannemer moet treffen om schade aan flora en fauna te voorkomen. Dit geldt tevens voor de voorgeschreven wijze van afvoeren van de bagger.

Meer informatie

  • Over de werkzaamheden en de locaties in Breda
  • Over baggeren algemeen