Arie van den Berg is de grondlegger en naamgever van het ingenieursbureau in Heerenveen. Wereldwijd is ingenieursbureau A.P. van den Berg tegenwoordig een belangrijke speler op het gebied van sondeerapparatuur voor hoogwaardig geotechnisch bodemonderzoek en hydraulische aandrijvingen. De afnemers zijn verspreid over ruim 75 landen. Arie liep voorop in de ontwikkeling van deze sondeersystemen. Er zijn talloze publicaties van zijn hand verschenen en zijn voetstappen liggen over de hele wereld.
Arie van den Berg was een pionier op zijn gebied. Zo ontwierp hij begin jaren zestig bij de Goudse Machinefabriek het eerste hydraulische 10-tons sondeerapparaat.
- Op 30 augustus 1968 richtte hij het Technisch Buro (later Ingenieursburo) A.P. van den Berg op. De werkzaamheden bestonden uit het ontwerpen en produceren van hydraulische aggregaten en machines en het ontwikkelen van nieuwe sondeerapparatuur voor de Nederlandse bodemonderzoekmethode, die wereldwijd bekend staat als "Cone Penetration Test". Arie reisde de hele wereld over om op universiteiten, kennisinstituten en tijdens seminars de Nederlandse sondeermethode en de bijbehorende apparatuur te promoten.
- In 1974 ontwikkelde hij een 10-tons sondeerapparaat voor zeebodemonderzoek in de Golf van Biscaye. Hierover verscheen een grote publicatie in Newsweek.
- In de jaren 80 werkte Arie intensief samen met professor Mlynarek, het hoofd van de geotechnische faculteit van de Poolse universiteit in Poznan. Dit leidde ertoe dat Arie werd benoemd tot erelid van de Poolse vereniging van Grondmechanica én tot ereburger van Poznan. In deze periode zette hij in Poznan ook de oprichting van een Rotary afdeling in gang.
- In 1982 ontwikkelde ingenieursbureau A.P. van den Berg de ROSON, een apparaat dat op grote zeediepte de bodem onderzoekt en continu gegevens verzamelt. Een revolutionaire uitvinding, die zorgde voor een veel nauwkeuriger gegevensbeeld van de zeebodem dan tot dan toe mogelijk was. De ROSON bleek van onschatbare waarde voor het veilig funderen van diverse constructies, zoals exploratie- en productieplatforms op de zeebodem.
- In 1988 vierde ingenieursbureau A.P. van den Berg het 20-jarig jubileum. Arie organiseerde een groots opgezet evenement, Seabed 2010. De dagvoorzitter was Drs. Arie van der Hek, toenmalig directeur van de NOM (Nederlandse Ontwikkelings Maatschappij) en voormalig lid van de 2e Kamer en het Europees Parlement. Arie kreeg de verrassing van zijn leven toen hij tijdens het seminar benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Arie werd onderscheiden voor zijn grote inzet en maatschappelijke betrokkenheid.
- Eind jaren 90 vond het ingenieursbureau onder leiding van Arie van den Berg, de Track-Truck uit. Dit is een sondeerwagen met geïntegreerde rupsaandrijving tussen de wielen, speciaal voor onbegaanbaar terrein. Nog steeds wordt de Track-Truck veelvuldig gemaakt en verkocht.
- In 1992 realiseerde hij een grote uitbreiding aan het bedrijfspand om aan de grote vraag van klanten te kunnen blijven voldoen. Het aantal medewerkers was gegroeid tot circa vijftig en de activiteiten waren zeer divers. Hans Wiegel, destijds Commissaris van de Koningin in Friesland, verrichtte de openingshandeling.
- In november 1998 werd Arie van den Berg door de NIRIA gekozen tot 'Ingenieur van het jaar'. Deze prestigieuze prijs was de blijk van waardering en respect voor een levenlange inzet.
- Vanaf het nieuwe millennium was Arie minder zichtbaar in het bedrijf. De laatste jaren werd het voor Arie ook steeds moeilijker, maar wanneer hij maar kon was hij aanwezig bij directievergaderingen, personeelsuitjes en andere evenementen.