Dit gebeurde in de Lunterse beek, tussen Lunteren en Renswoude. De opvang bestaat uit drie roestvrijstalen bakken waarin slib wordt verzameld. Het slib met daarin het fosfaat wordt afgezogen en kan weer gebruikt worden voor de bemesting van landbouwpercelen. Met de fosfaatopvang wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van blauwalg in de Randmeren.
De fosfaatopvang (of mudtrap) staat in de bodem van de Lunterse beek. In drie roestvrijstalen bakken wordt slib van de beek opgevangen. Dit wordt vervolgens afgepompt en opgeslagen in een container, die regelmatig wordt geleegd. Dit draagt bij aan een schoner milieu en minder algengroei. Maar ook wordt de grondstof fosfaat, waarvan de wereldvoorraad eindig is, teruggewonnen en voor hergebruik geschikt gemaakt. ARCADIS plaatste eerder in de Duitsland een soortgelijke fosfaatopvang.
OP de foto: de fosfaatopvang wordt in de bodem van de beek aangebracht. Het slib met daarin het fosfaat bezinkt in de bakken, en wordt afgezogen.
De fosfaatopvang is mede mogelijk door een samenwerking met Staatsbosbeheer, die de oeverruimte beschikbaar stelt. Wanneer de mudtrap succesvol blijkt, plaatst Waterschap Vallei & Eem deze ook in andere beken in het werkgebied.