Er zijn goede mogelijkheden om de negatieve gevolgen van bodemafdekking te beperken. Hoe is na te lezen in de nieuwe brochure en digitale handreiking over Bodemafdekking.
Meer gebouwen en infrastructuur zorgen er voor dat de bodem niet meer te gebruiken is voor bijvoorbeeld voedselproductie, recreatie en een prettige leefomgeving. Het kan ook voor schade zorgen in de vorm van wateroverlast, bodemzetting of hittestress. Toch hoeft bodemafdekking niet automatisch negatief te zijn en door functiecombinaties kan onnodige bodemafdekking beperkt worden.
Nieuwe inzichten laten zien dat je de functies van de open bodem goed kunt benutten door deze te implementeren in gebiedsontwikkeling en bouwprojecten. Daarmee zijn met minder geld aantrekkelijke bouwprojecten op te leveren die ook nog eens schade door bijvoorbeeld wateroverlast kunnen voorkomen.
Bodem+ heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en in samenwerking met het RIVM praktijkvoorbeelden verzameld in een handreiking. Deze praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland schetsen de mogelijkheden en kansen van een open bodem in stedelijke ontwikkelingen.
Overheden kunnen beleid maken gericht op het beperken van bodemafdekking en instrumenten inzetten als voorlichting en subsidies om hun doelen te bereiken. Alle partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling kunnen een steentje bijdragen. Ook de burger kan in eigen tuin een nuttige bijdrage leveren.
Links