In een Geopark, een initiatief ondersteund door UNESCO, wordt aardkundig erfgoed onder de aandacht gebracht van een breed publiek en ingezet voor duurzame ontwikkeling in het gebied. In september 2013 is duidelijk of de Hondsrug daadwerkelijk het eerste Nederlandse Geopark wordt.
Overheden en ondernemers zien vanuit het ontstaansverhaal van de Hondsrug kansen voor duurzame toeristische productontwikkeling, promotie en educatie. Zo heeft de opmars naar de status van Geopark al veel ondernemers geïnspireerd tot exposities, routeboekjes en informatie via de app AnnoDrenthe.nu. De Hondsrugacademie geeft door middel van lezingen, cursussen en excursies inzicht in de kleurrijke ontstaansgeschiedenis.
Gedeputeerde Tanja Klip-Martin, voorzitter van de Stuurgroep: 'Ik ben ervan overtuigd dat de erkenning van het gebied als Europees Geopark het Hondsrug-gebied meer samenhang geeft en een Hondsrug-identiteit helpt ontwikkelen. Daarmee groeit het gevoel van eigenwaarde en de trots op het erfgoed. Dit zorgt voor een betere bescherming van binnenuit, in plaats van opgelegd door de overheid, en nieuwe initiatieven.' Ze verwacht dat het Geopark zich de komende jaren verder gaat bewijzen en ook dat het bedrijfsleven de kracht van het Geopark en het Europees Netwerk aangrijpt voor economische groei. Die groei kan weer gebruikt worden om de kwaliteit van de omgeving op peil te houden.
Geoparken hebben toegang tot een groot internationaal netwerk. Dit geeft mogelijkheden voor kennisuitwisseling en ontwikkeling op het gebied van beheer van aardkundige waarden, promotionele methoden, productontwikkeling en geotoerisme. Door de internationale samenwerking zal het makkelijker zijn om voor Europese subsidies in aanmerking te komen.