Deze vergunning verkrijgt het Limburgse bedrijf in beroep. In 2011 weigerde de provincie een milieuvergunning, dit na negatief advies van stad Genk.
"Het Genkse stadsbestuur begrijpt niet dat minister Schauvliege het advies van de stad alsook de weigering van de deputatie naast zich neerlegt", aldus burgemeester Wim Dries. "Zowel de stad als de provincie was bereid om rond de tafel te zitten en te praten over een compromis met een tijdsduur van vijf jaar en een beperkte opvulling van de terril. Hiernaast vroegen wij ook nog om in een nieuw dossier rekening te houden met de nabestemming en de toegankelijkheid voor de buurt. Maar hier heeft men blijkbaar geen oren naar."
Zware overlast en verkeersdruk voor buurt
Het stadsbestuur gaf begin 2011 negatief advies voor de milieuvergunning op basis van een vijftal bezwaren:
- de verkeersdruk die dit met zich meebrengt, minimum 200 vrachtbewegingen per dag;
- de inrichting van de hele werf die een hypotheek legt op de herbestemming;
- de hinder voor de omgeving die gepaard gaat met een groeve;
- de termijn waarop dit realiseerbaar is hypothekeert elke nabestemming;
- mogelijke milieutechnische problemen.
Stad Genk zal zich nu intern beraden en afwegen welke stappen er ondernomen kunnen worden. Een van de mogelijkheden is beroep aantekenen bij de Raad van State om de milieuvergunning alsnog te vernietigen. "Alle mogelijke pistes binnen het wettelijk kader zullen onderzocht worden. Het stadsbestuur is in dit dossier vastberaden en weigert elke exploitatie die ruimer gaat dan ons compromis te aanvaarden", concludeert burgemeester Dries.