Daarom staat het verkeer hier regelmatig vast. Om het verkeer straks voldoende ruimte te bieden wordt de snelweg verbreed. Er komen spitsstroken en extra rijstroken die het verkeer beter laten doorstromen.
Het project A12 Utrecht Lunetten-Veenendaal valt sinds 1 januari 2009 onder het programma Spoedaanpak Wegen. Met de Spoedaanpak zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat in heel Nederland dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld worden aangepakt.
Wegverbreding met AVI-slakken
Trisoplast Mineral Liners was als onderaannemer betrokken bij de verbreding van de A12. De AVI-slakken die zijn gebruikt voor het creëren van de extra rijstroken zijn afgedicht met onze zand-bentoniet-polymeergel Trisoplast.
Aandacht voor de natuur
Bij de verbreding van de A12 wordt veel aandacht besteed aan de natuur en het landschap in de omgeving. Zo worden langs het hele traject 25 eco-aanpassingen gedaan zoals ecoducten, ecopassages en faunapassages om dieren veilig te laten oversteken. Op de Utrechtse Heuvelrug komt bijvoorbeeld een oversteekplaats voor dieren (Mollebos) over de weg en over het spoor. Dit ecoduct is een belangrijke verbinding in de ecologische hoofdstructuur van Nederland.
Ecoduct Mollebos
Op de Utrechtse Heuvelrug wordt – ter hoogte van km 75,5 – een oversteekplaats voor dieren aangelegd over de weg én over het spoor. Dit ecoduct Mollebos ligt midden op de stuwwal ten westen van de Zanderij Maarn. Het verbindt het landgoed Het Heihuis aan de zuidkant met het landgoed Noordhout. Dit ecoduct is bedoeld voor reeën, boommarters, dassen, vleermuizen, kleine zoogdieren, reptielen (zoals de zandhagedis), hazelwormen en bepaalde insectensoorten. Ook wordt het edelhert hier opnieuw geïntroduceerd. De locatie van Mollebos is bepaald door de ligging van het aansluitende landgoed Noordhout, een boskerngebied dat als rustgebied voor de natuur wordt beschouwd, en door de terreinomstandigheden. Het ecoduct heeft een breedte van ongeveer 53 meter en lengte van ongeveer 79 meter. Voor het ecoduct Mollebos wordt een fietspad aan de zuidzijde van de A12 verlegd.
Ecoduct Rumelaar
Meer richting Veenendaal wordt gewerkt aan ecoduct Rumelaar. Het vormt de verbinding tussen het gelijknamige landgoed en de omgeving van het Leersumse Veld. Dit ecoduct kan een belangrijke rol gaan spelen met de uitwisseling van dieren van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug die de doorgang door de Gelderse Vallei gebruiken.
Vloeistofdichte bassins
Ook bij de bouw van de ecoducten was Trisoplast Mineral Liners betrokken. Beide ecoducten worden namelijk voorzien van een Trisoplast vloeistofdichte onderlaag en van een groot aantal dijkjes, eveneens van Trisoplast. Op deze manier worden als het ware bassins gecreëerd waarin regenwater wordt opgevangen en bewaard, water dat essentieel is voor alle bloemen en planten die straks op het ecoduct gaan groeien.
Afronding werkzaamheden
Op dit moment zijn twee van de in totaal drie fases van ons werk gereed. Op de ecoducten Mollebos en Rumelaar ligt inmiddels zo'n 6.800 m² Trisoplast. Half december wordt, mits de weersomstandigheden het toelaten, de laatste hand gelegd worden aan de afdichting van ecoduct Rumelaar. Daar installeren we dan nog 2.200 m² Trisoplast.