WAALWIJK - Waterschap Brabantse Delta start vanaf 5 december met het baggeren van een aantal wateren in de woonwijk Zanddonk in Waalwijk (Gemeente Waalwijk, 3 december).
Dit is nodig om wateroverlast in de stad te voorkomen. Het uitkomende slib wordt met vrachtwagens afgevoerd naar een erkende verwerker. Het baggeren van de stadswateren gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Waalwijk en duurt naar verwachting drie weken.
Het waterschap baggert diverse watergangen in de woonwijk Zanddonk in Waalwijk. In deze wateren ligt nu teveel slib (opgehoopt zand en bladafval van aangrenzende bomen). Tijdens het baggeren kan enige hinder ontstaan doordat wegen gedeeltelijk worden afgezet op plaatsen waar de bagger in vrachtwagens wordt geladen. Daarnaast kan het geluid van kranen en vrachtwagens toenemen. Ook enige stankoverlast tijdens het inladen van bagger in vrachtwagens is mogelijk. Om overlast en risico's tot een minimum te beperken werkt het waterschap nauw samen met de gemeente Waalwijk.
Baggeren met kraan en schuifboot
Het waterschap baggert gewoonlijk vanaf de oever met een kraan. Maar op plekken waar er niet voldoende ruimte is voor een kraan, vanwege de aangrenzende tuinen en het struikgewas, wordt een schuifboot ingezet. Deze boot duwt het slib naar diverse laadlocaties waar een grijpkraan het vervolgens in vrachtwagens laadt. Deze vervoeren het slib via een vaste route naar speciaal hiervoor ingerichte stortlocaties. Om de (verkeers)veiligheid van de bewoners en weggebruikers te waarborgen vindt het overladen van slib plaats achter hekwerken. De route voor het vrachtverkeer vindt zoveel mogelijk plaats buiten het woongebied. Naar verwachting duurt het werk drie weken en hebben de werkzaamheden weinig tot geen (geur)overlast tot gevolg.
Regenwater opvangen
Bagger is een sliblaag op de bodem van watergangen, dat bestaat uit kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil. Het zorgt ervoor dat watergangen ondieper worden. Om wateroverlast te voorkomen moet er voldoende ruimte zijn om regenwater op te vangen en af te voeren. Door te baggeren houdt waterschap Brabantse Delta de watergangen diep genoeg. Ook zorgt een sloot vol bagger ervoor dat er in het water een tekort aan zuurstof ontstaat. Hierdoor ontstaan algen, kroos en stankoverlast. Planten en dieren kunnen er niet of nauwelijks leven. Door het verwijderen van bagger krijgt water meer zuurstof, wordt het water helder en keren planten, vissen en overige (water)dieren weer terug.