DRENTHE - Concept-Structuurvisie Ondergrond 2.0 ter inzage (Provincie Drenthe, 12 februari).

Het Drentse beleid voor de ondergrond is aangevuld. De Structuurvisie Ondergrond 2.0 bevat dezelfde uitgangspunten voor mogelijke functies in de bodem, zoals zoutkoepels, WKO, geothermie, gaswinning en opslag van CO2. Ten opzichte van de voorganger uit 2010 is dit aangevuld met nieuwe gegevens, gebruiksfuncties en een effectentoets.

Hoewel de eerste Structuurvisie in 2010 voor de lange termijn is gemaakt, zag gedeputeerde Tanja Klip-Martin voldoende reden voor een versie 2.0: "Het Rijk heeft naar Drents voorbeeld ook een Structuurvisie opgesteld. Dat leverde nieuwe informatie en kaartmateriaal op. Bovendien kregen innovatieve gebruiksfuncties de afgelopen twee jaar voor het eerst aandacht, zoals ondiepe en ultradiepe geothermie, hoge temperatuuropslag en de winning van bijvoorbeeld schaliegas."

In de Structuurvisie Ondergrond staan keuzes voor het gebruik van de Drentse bodem. Daarbij wordt gelet op de relatie met het bovengrondse leefmilieu, de toepassing voor duurzame energie, maar ook met economie en werkgelegenheid. Zo is omschreven wat voorkeurslocaties zijn voor bepaalde gebruiksfuncties en waar die juist niet kunnen. Het gaat voortdurend om de afweging van wat technisch mogelijk en wenselijk is.

Uiteindelijk hebben Rijk en gemeenten hun eigen bevoegdheden. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk bij de discussie over CO2-opslag eind 2010. De provinciale Structuurvisie kan echter wel als leidraad dienen. Daarnaast is de Structuurvisie een belangrijk instrument om tot een duurzame energiehuishouding te komen.

De concept-Structuurvisie Ondergrond 2.0 en de bijbehorende Milieutoets liggen gedurende zes weken ter inzage, van 21 februari tot en met 3 april 2013.