GOOR - De provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente zijn van plan een nieuwe bodemsanering van asbest te starten in de woonwijk 't Gijmink in Goor.
Het gaat om een gebied met zo'n 550 woningen, die liggen in een ring rond het deel van de wijk waar sinds 2006 de bodemsanering en herstructuring van de gemeente en woningcorporatie Viverion wordt uitgevoerd. "Samen met de gemeente willen we werken aan een schone en veilige leefomgeving in ‘t Gijmink", zegt gedeputeerde Ineke Bakker.
Het plangebied waar de sanering moet worden uitgevoerd wordt grofweg begrensd door de Deldensestraat, Iependijk, Haaksbergerweg, Twentekanaal en de N346/N347. "Op basis van eerder uitgevoerde onderzoeken en saneringen bestaat het vermoeden dat niet alleen in het herstructureringsgebied in 't Gijmink asbest in de bodem zit. Ook de daaromheen liggende ring is vermoedelijk op veel plaatsen verontreinigd. Daarom willen we op korte termijn beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe saneringsronde", aldus Bakker.
Oproep tot deelname
"Wij willen de mogelijke gezondheidsrisico's van blootstelling aan asbest wegnemen. Daarom vind ik deze bodemsanering belangrijk", zegt wethouder Josh Sijbom van de gemeente Hof van Twente. "Deelname aan de sanering is vrijwillig. We kunnen het niet verplichten. Maar ik hoop dat alle bewoners van het gebied meedoen. Er is nu een éénmalige mogelijkheid om de grond rond het eigen huis schoon te laten maken, dankzij de financiële ondersteuning van verschillende overheidsorganisaties. Zo werken we samen aan een leefbare en schone wijk voor de toekomst."
Planning
De aanpak van de voorgenomen bodemsanering bestaat uit twee fasen. Dit jaar en volgend jaar staan vooral in het teken van inventarisatie en onderzoek. De mogelijke asbestvervuiling wordt hierbij zo goed mogelijk in kaart gebracht. Op basis daarvan wordt de volgorde van sanering bepaald, die vervolgens in de jaren 2015 tot en met 2017 wordt uitgevoerd. Doelstelling is om uiterlijk 31 december 2017 klaar te zijn met de werkzaamheden.
Kosten
Zowel rijk, provincie als gemeente Hof van Twente dragen financieel bij in de kosten van de bodemsanering. In totaal gaat het om een bedrag van 34 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente heeft reeds ingestemd met de eigen financiële inzet van 3,4 miljoen euro. De gemeenteraad praat op 19 maart over het voorstel van het college. Op 26, 27 en 28 maart worden in Villa 70 informatiebijeenkomsten gehouden over het project sanering 't Gijmink.