Deze concepten (Urban Heat Farming en Urban Heat Terrace) hebben de gedaante gekregen van door warmte-koudeopslag verwarmde kassen tot verwarmde en coole zitjes voor buurtbewoners. Op 7-2-2013 presenteerden zij hun werk al aan wethouder De Rijk van de gemeente Utrecht en leden van internationale projectgroep CityChlor.
Aanleiding is de aanleg van een warmte-koudeopslagsysteem in het Museumkwartier. De WKO-installatie in het Museumkwartier maakt deel uit van een groter stelsel van warmte koudeopslagsystemen - de Utrechtse biowasmachine - die met elkaar de binnenstad van duurzame energie voorzien en tegelijk de bodem reinigen. De installatie in het Museumkwartier is tevens bedoel voor onderzoek naar het effect van warmte-koudeopslag op de bodem.
De gemeente wil de aanleg van de WKO-leidingen combineren met de herinrichtingsplannnen van een van de Lange Nieuwstraat. Bovengronds is nauwelijks zichtbaar wat zich dankzij een WKO in de ondergrond afspeelt. Alleen een putdeksel geeft aan waar de WKO installatie actief in de ondergrond is. De opdracht aan de HKU-studenten is verleend om juist een onzichtbaar en complex onder de grond voor bewoners beter over het voetlicht te brengen en bewoners hierbij te betrekken.
De Utrechtse biowasmachine wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese INTERREG IV B project CityChlor.
Meer informatie