NISTELRODE - Reef Infra heeft in begin maart 2013 opdracht gekregen van de provincie Noord Brabant om een bodemsanering uit te voeren op het voormalig MOB complex en vatenopslagterrein in Nistelrode (Reef Infra, 19 maart).

Het totale te saneren terrein heeft een oppervlakte van circa 8 hectare en maakt deel uit van bos- en heidegebied Hooge Vorssel.

Het MOB complex (eigendom van defensie) is in 1951 gebouwd en is circa 6,5 hectare groot. De activiteiten op het complex bestonden uit de op- en overslag van brandstoffen voor het materieel dat was gestationeerd op de omliggende mobilisatiecomplexen en hebben geduurd van 1951 tot eind jaren '80. Begin jaren '90 is het MOB-complex buiten gebruik gesteld.

Aangrenzend ligt een voormalig vatenopslagterrein dat ook tot het te saneren gebied behoort. Dit terrein heeft een oppervlak van circa 1,5 hectare en was van begin jaren '60 tot eind jaren '00 in gebruik als opslagterrein voor een vatenhandel. Alle gebouwen op het MOB complex en het vatenopslagterrein zijn inmiddels verwijderd tot maaiveld.

Beide terreinen zijn gelegen in de EHS en hebben van de provincie als natuurdoeltype multifunctioneel bos meegekregen. De terrein worden ingepast in de geplande uitbreiding van de golfbaan van Company Club de Hooge Vorssel. Natuurcompensatie wordt gerealiseerd zowel op/naast als elders op het terrein van de Company Club. Tijdens de sanering zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met de toekomstige situatie.

Op het MOB-complex is de bodem door op- en overslag van brandstoffen plaatselijk sterk verontreinigd geraakt met minerale olie en aromaten. De grondverontreinigingen bevinden zich tot circa 5 m-mv. Tevens is op enkele locaties het grondwater verontreinigd. In totaal is ingeschat dat circa 6.300 m3 grond en 6.000 m3 grondwater licht tot sterk verontreinigd is met minerale olie en aromaten.

Na de bodemsanering zullen ook de bestaande verhardingen verwijderd gaan worden, bestaande uit circa 13.000 m2 (teerhoudend) asfalt met daaronder verontreinigde funderingslagen bestaande uit voornamelijk slakken en grind (circa 7.900 ton).

Het vatenopslagterrein is over een oppervlakte van circa 8.000 m2 voorzien van een halfverhardingslaag van puin met plaatselijk daarin ook glas en asbestverdacht plaatmateriaal. Uit verhardingsonderzoeken blijkt dat de verhardingslaag dermate is verontreinigd met cadmium en asbest, waardoor deze grotendeels niet toepasbaar is. De sanering bestaat dan ook uit het verwijderen van deze halfverhardingslaag.

Naast de grondverontreiniging is er een relatief omvangrijke grondwaterverontreiniging aanwezig. De grondwaterverontreiniging met VOCl heeft zich verticaal tot op 60 m-mv en horizontaal tot op 1,3 kilometer verplaatst. Ingeschat is dat in totaal 850.000 m3 bodemvolume verontreinigd is. Uit onderzoek blijkt dat er nagenoeg geen nalevering van VOCl meer optreedt vanuit de (voormalige) bronzone op het vatenopslagterrein naar het grondwater daaronder. Er lijkt sprake te zijn van een 'loslatende' pluim.

De bovengrond van zowel het MOB-complex als het vatenopslagterrein zal geschikt worden gemaakt voor de functie natuur (wegnemen van de ecologische risico's). Voor de ondergrond wordt een stabiele eindsituatie als saneringsdoelstelling gehanteerd. Dit betekent dat de grondwaterverontreiniging als geheel nu of in de nabije toekomst niet meer in omvang mag toenemen en bij voorkeur 'krimpt' tot de oorspronkelijke omvang.

Naar verwachting zal Reef Infra in april 2013 beginnen met de bodemsaneringwerkzaamheden. Naast het grootschalige grondverzet zal ook een grondwaterzuiveringssysteem ingericht worden om het te bemalen grondwater te reinigen. Het grondwater zal na reinigen in een speciaal aangelegd infiltratiebassin worden geleid waarna het water kan infiltreren in de bodem. Wanneer de verontreinigde grond en fundatielagen op beide terreinen zijn verwijderd, zullen de ontstane saneringsputten worden aangevuld met grond die vrijkomt vanuit een project van de DLG. Er is in het voortraject bekeken in hoeverre regionale projecten elkaar kunnen versterken. Zo komt bij een herinrichtingproject van de DLG grond vrij die gebruikt zal worden bij het aanvullen van de saneringsputten en de aanleg van de golfbaan.

Verwacht wordt dat Reef Infra in augustus het terrein weer kan opleveren.