DEN HAAG - Ondanks de crisis in de bouw en afname van de budgetten voor uitvoering van bodemsaneringen, is de afname van procesmatig gereinigde verontreinigde grond in 2012 beperkt gebleven (Rijkswaterstaat Leefomgeving, 25 maart).

Dat blijkt uit gezamenlijke cijfers van de Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondbewerkers (NVPG) en RWS Leefomgeving/Bodem+. In 2012 is in totaal circa 2.270 kton verontreinigde grond gereinigd, vooral via nat-extractieve reinigingstechnieken. Dit is slechts 9% minder dan in 2011; een grotere afname werd verwacht. De grondbewerkingsbranche blijft innoveren en richt zich inmiddels steeds meer op de bewerking van andere verontreinigde minerale afvalstoffen tot duurzame herbruikbare secundaire grond- en bouwstoffen.

In 2012 werd in Nederland circa 2.270 kton verontreinigde grond procesmatig gereinigd, waarvan 205 kton afkomstig uit het buitenland. Dat is ruim 9% minder dan in 2011, toen nog bijna 2.500 kton werd verwerkt. Hoofdoorzaak is de slechtere economische situatie, waardoor minder ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvonden en minder bodemsaneringen zijn uitgevoerd. Doelgerichte acquisitie van andere verontreinigde minerale afvalstoffen hebben de terugval gedeeltelijk kunnen compenseren.

De trendontwikkeling verschilt per reinigingstechniek. De hoeveelheid verontreinigde grond die met nat-extractieve grondreinigingsinstallaties is gereinigd nam toe met ruim 150 kton. Deze toename tot een totaal marktaandeel van 74% is o.a. het gevolg van de uitvoering van de Saneringsregeling Asbestwegen in Oost-Nederland. Met deze techniek worden jaarlijks ook honderdduizenden tonnen oude spoorballast, sorteer- en zeefzand, rioolkolkengemalenslib, veegvuil en andere minerale afvalstoffen gereinigd tot herbruikbaar hoogwaardig zand. De hoeveelheden biologisch en thermisch gereinigde grond nam echter sterk af. Het aandeel grond dat met biologische grondreinigingstechnieken werd gereinigd, is zelfs afgenomen tot slechts 2 à 3% van de totale hoeveelheid gereinigde grond.

bodemsanering

De grondbewerkingsbranche blijft innoveren. Om de terugval in het aanbod van verontreinigde grond te compenseren zetten deze bedrijven steeds meer in op bewerking van andere minerale afvalstoffen tot duurzame hoogwaardige herbruikbare grond- en bouwstoffen ter vervanging van primaire grondstoffen. Diverse bedrijven ontwikkelen momenteel reinigingstechnieken voor het opwerken van AEC-bodemassen, een reststof van afvalenergiecentrales. Deze initiatieven vloeien voort uit de Green Deal die het ministerie van Infrastructuur en Milieu in 2012 sloot met afvalenergiecentrales over opwerking van bodemassen. Ook wordt steeds meer oude spoorwegballast gereinigd dat vrijkomt bij onderhoud aan het spoor. De gereinigde grond en andere gereinigde minerale afvalstoffen worden uiteindelijk functioneel/duurzaam hergebruikt, als vervanging van primaire grondstoffen, in infrastructurele werken en als toeslag voor bouwproducten.

Meer informatie
cijfers verwerking van grond

Links
Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondreinigingsbedrijven (NVPG)