GENT (BELGIË) - CityChlor heeft het 'Dutch Benefits Model for Area Oriented Approach' ontwikkeld (Rijkswaterstaat Leefomgeving, 22 maart).

Hiermee kan worden berekenend wat de kosten en baten zijn als maatregelen die verplaatsing van verontreinigd grondwater tegengaan, achterwege kunnen blijven.

Het Europese project CityChlor werkt aan een integrale aanpak voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Naast de integrale aanpak staat gebiedsgericht beheer centraal bij CityChlor. De kosten voor het organiseren, plannen, implementeren en onderhoud van gebiedsgericht beheer worden over het algemeen betaald door de overheid. De uitvoering van een gebiedsgerichte aanpak is doorgaans goedkoper dan de klassieke aanpak. Als voorbeeld: voor een gebiedsgerichte aanpak van grondwaterverontreiniging in de bebouwde omgeving kunnen kosten worden bespaard doordat er binnen het gebied beperkte restricties zijn voor het verspreiden en rondpompen van verontreinigd grondwater. Dit bespaart kosten en inspanningen voor initiatiefnemers in het gebied. Doordat initiatiefnemers kosten besparen, is het legitiem dat de overheid een financiële bijdrage voor het gebiedsgericht beheer aan deze initiatiefnemers vraagt en daarmee 'baten' genereert.

CityChlor heeft het 'Dutch Benefits Model for Area Oriented Approach' ontwikkeld. Hiermee kan worden berekenend wat de kosten en baten zijn als maatregelen die verplaatsing van verontreinigd grondwater tegengaan, achterwege kunnen blijven. De output van het model kan worden gebruikt als uitgangspunt voor de onderhandelingen over de financiële bijdrage of bij scenario-analyses voor de implementatie van een gebiedsgerichte aanpak.

Wilt u meer weten over dit model? Meld u dan aan voor het gratis eindcongres van CityChlor op 16 en 17 mei in Gent (B).

Meer informatie
http://www.citychlor.eu/social-and-economical-aspects.htm