GOOR - Ruim 150 wijkbewoners kwamen dinsdagavond 26 maart naar de informatiebijeenkomst van het project Sanering 't Gijmink in Villa 70 (Hof van Twenthe, 27 maart).
De asbestsanering is onlangs aangekondigd door de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente. Het gaat om een gebied met zo'n 550 woningen, die liggen in een ring rond het gebied waar sinds 2006 de bodemsanering en herstructurering van de wijk door woningbouwcorporatie Viverion en de gemeente worden uitgevoerd.
Projectleider John van Dartel van de provincie Overijssel gaf een toelichting op de plannen. Zo werd onder meer duidelijk dat alle huishoudens in het projectgebied de komende maanden een individueel bezoek kunnen verwachten van medewerkers van het project. Op dat moment wordt de persoonlijke situatie van de tuin e.d. in kaart gebracht. Onder meer op basis van deze inventarisatie wordt een onderzoeksplan gemaakt. Het daadwerkelijke onderzoek vindt in 2014 plaats. De graafwerkzaamheden worden uitgevoerd in de jaren 2015, 2016 en 2017.
Wijkbezoek bestuurders
Voorafgaand aan de informatieavond brachten gedeputeerde Ineke Bakker en wethouder Josh Sijbom een bezoek aan de wijk. Tijdens de wandeling kregen zij een toelichting op de plannen. Bij de familie Wijnen stond de koffie klaar en ging het gesprek al snel over de praktische kant van de sanering. Wat gebeurt er met ons schuurtje? Hoe gaan jullie om met het looppad hiernaast, waarvan men zegt dat het een sloot is geweest, waar men vroeger asbest in heeft gestort? Kan die boom in het openbaar groen blijven staan? Worden alle straatklinkers in de tuin ook verwijderd? Kortom: veel vragen, die ongetwijfeld bij meer bewoners van de wijk zullen leven. Ook werd gesproken over de impact, die de sanering kan hebben op de bewoners. Uiteraard wordt ernaar gestreefd om de overlast zoveel mogelijk te beperken bij de uitvoering, maar de werkzaamheden zullen invloed hebben op het dagelijks leven in de wijk. Mevrouw Wijnen is voorstander van de bodemsanering. "Ik vind het heel belangrijk dat we voor de toekomst een schone en veilige wijk krijgen. Wat mij betreft kan het graven niet snel genoeg beginnen. Ik hoop echt dat iedereen meedoet."
Samenwerkingsovereenkomst
Ook werd voorafgaand aan de informatiebijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierin zijn afspraken vastgelegd over de samenwerking bij de voorbereiding en de uitvoering. Er worden zaken in geregeld, zoals als geld, personele inzet, planning en organisatie. "Provincie en gemeente nemen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een schone en veilige leefomgeving. We willen de mogelijke gezondheidsrisico's van bootstelling aan asbest wegnemen en daarom zijn we samen met het Rijk bereid om veel geld te investeren in de sanering", zei Ineke Bakker bij de ondertekening. "De mensen in 't Gijmink hebben nu eenmalig de kans om op kosten van de overheid hun tuin schoon te laten maken." Wethouder Josh Sijbom roept alle bewoners op om mee te doen. "Samen werken aan een schoon en leefbaar 't Gijmink."
Vanavond (28 maart) is er opnieuw een informatiebijeenkomst in Villa 70. Aanvang: 20.00 uur.
Meer informatie over de sanering is te vinden op de website www.saneringgijmink.nl/