NUENEN - Staatsbosbeheer, de gemeenten Eindhoven en Nuenen en Waterschap De Dommel hebben samen een plan voorbereid om het beekdal van de Kleine Dommel aan te pakken. Gepland is eind 2013 te starten met de benodigde maatregelen (Waterschap De Dommel, 29 maart).


Kleine_Dommel_collse_watermolen_nuenenOp donderdag 4 april organiseert het waterschap een inloopbijeenkomst voor iedereen die belangstelling heeft voor het projectplan 'Beekdal Kleine Dommel tussen Eindhoven en Nuenen'. Ook is er informatie over de aanpassing van het peil bij de Opwettense watermolen. Beide plannen liggen momenteel ter inzage.

Locatie: APS Facilities, Berg 45, Nuenen Tijdstip: 17.00 - 19.00 uur

Betere (grond)waterstand voor Urkhovense Zeggen
De natuur in het dal van de Kleine Dommel is de afgelopen decennia verdroogd. Vooral in Natte natuurparel de Urkhovense Zeggen moet de waterhuishouding verbeterd worden. Een deel van het jaar is er niet genoeg grondwater aanwezig voor de natuur die daarvan afhankelijk is. De Urkhovense Zeggen wordt gezien als een waardevol natuurgebied en maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur.

Om (grond)water in het gebied vast te houden zijn verschillende maatregelen gepland, alle op gronden van Staatsbosbeheer en de gemeente Eindhoven.

  • Enkele slootjes en greppels dempen, minder diep maken of een drempel aanbrengen. Hierdoor wordt water minder snel afgevoerd.
  • Drie nieuwe stuwen plaatsen in de Kleine Beekloop, Eeneind en bij de caravanstalling aan Wolvendijk en Europalaan.

Kleine Dommel gaat sneller stromen
Niet de hele beek gaat op de schop: op enkele locaties wordt het profiel en de loop van de beek aangepast. Zo worden in de Kleine Dommel drie meanders (kronkels) toegevoegd, waarna op die plek de bestaande loop wordt gedempt. Verder wordt op één locatie de beek minder breed gemaakt, zodat het water sneller gaat stromen. Bij een te lage stroomsnelheid groeit een beek te snel dicht. Dit heeft gevolgen voor de natuur, maar ook voor het waterpeil en daarmee voor het draaien van de watermolens. Onder de spoorbrug wordt een grindlaag aangebracht, zodat de beekprik hier kan paaien. Tot slot wordt ook het maaibeheer op dit gedeelte aangepast. Met al deze maatregelen zal de Kleine Dommel beter functioneren.

Opwettense watermolen
De stuw bij de Opwettense watermolen wordt nu nog niet vispasseerbaar gemaakt. Wel wordt in een zogeheten Molenpeilbesluit een ander zomer- en winterpeil vastgesteld voor deze watermolen. Ook dit zorgt voor een betere stroomsnelheid in de Kleine Dommel.

Collse watermolen
Veel vissen zwemmen tegen de stroom in, op weg naar hun paaigebied. Een stuw is daarbij een niet te nemen hindernis. Naast de stuw bij de molen wordt daarom een zogenaamde vistrap aangelegd, met kleine hoogteverschillen die vissen wél kunnen overbruggen. Zo wordt het leefgebied van vissen vergroot. De bestaande stuw wordt vervangen door een automatische stuw, zodat het waterpeil van de Kleine Dommel beter beheerd worden.

Op het terrein van Staatsbosbeheer worden twee poelen gegraven. En achter de Collse watermolen wordt een oude vijver in ere hersteld.

Bijeenkomst en planning
Tijdens de inloopbijeenkomst van 4 april zijn medewerkers van het waterschap, gemeenten en Staatsbosbeheer aanwezig om vragen te beantwoorden en de plannen toe te lichten. Na de bijeenkomst worden vragen en opmerkingen waar nodig in het definitieve plan verwerkt.

Het ontwerp projectplan en het molenpeilbesluit liggen van 11 maart tot en met 22 april 2013 ter inzage voor iedereen. Deze officiële bekendmakingen zijn digitaal te vinden op www.dommel.nl, voorzien van alle bijlagen. De documenten zijn ook te bekijken in de bibliotheek van het Waterschapshuis in Boxtel.

Het komende halfjaar worden de benodigde vergunningen aangevraagd en de uitvoering van het werk voorbereid. Het is de bedoeling eind 2013 te starten met de werkzaamheden.

Kleine_Dommel_projectgebiedHet gebied
De plannen zijn gericht op het groene gebied tussen Eindhoven en Nuenen, aan de oevers van de Kleine Dommel. Dit gevarieerde gebied van ongeveer 350 ha groot trekt wandelaars en fietsers uit de directe omgeving. Het vormt een belangrijke groene schakel in het Rijk van Dommel en Aa.

De Kleine Dommel is hier ca. zeven kilometer lang en loopt voor het grootste deel slingerend door het landschap. Ter hoogte van de Sterrenlaan mondt de Kleine Dommel uit in de Dommel. De Dommel werd in 2012 al aangepakt: vervuild slib is verwijderd en diverse meanders werden gegraven.

Het Eindhovensch Kanaal vormt de zuidelijke projectgrens en Landgoed Soeterbeek is de noordelijke grens. De Opwettense watermolen en de Collse watermolen liggen in het gebied, waar natuur en landbouwgronden elkaar afwisselen. Bosrijk zijn het Eckart park en Landgoed Soeterbeek en in het zuiden Natte Natuurparel de Urkhovense Zeggen.