Ook heeft het college besloten tot de start van de voorbereiding van de eerste fase van de stadsbeek 'Enschede-Zuid', tussen de Usselerstroom en Pathmos. Het voorstel wordt in de stedelijke commissie van 22 april door de gemeenteraad besproken.
De keuze voor een stadsbeek sluit aan op de ambities van de stad: ruimtelijke oplossingen die passen bij het natuurlijke systeem en de bebouwde omgeving, waar samen met partners en bewoners in wordt geïnvesteerd. Wethouder Hans van Agteren is heel tevreden over het concept van de stadsbeek: "Met een stadsbeek zetten we in op een lange termijn perspectief. We bereiden ons voor op de klimaatveranderingen waar we in de toekomst onherroepelijk mee te maken gaan krijgen. Bovendien leveren we met de stadsbeek een belangrijke bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit en uitstraling van Enschede."
Door klimatologische veranderingen krijgen we in de toekomst steeds vaker te maken met hetere zomers en daardoor extremere regenbuien. De bebouwde omgeving zal hierdoor opwarmen en er blijft vaker water op straat staan bij piekbuien. Het is noodzakelijk om in de toekomst extra afvoercapaciteit voor regenwater beschikbaar te hebben. Omdat een deel van dit regenwater in de ondergrond infiltreert en als grondwater afstroomt, zijn ook voorzieningen nodig die dit teveel aan grondwater kunnen afvoeren. Met de stadsbeek wil het college nu investeren in een oplossing die bestendig is tegen de toekomstige klimaatveranderingen. Kiezen voor een korte termijn oplossing betekent kapitaalvernietiging in de toekomst wanneer het noodzakelijk is om extra te investeren om de benodigde capaciteit mogelijk te maken.
Start gefaseerde aanleg in 'Enschede Zuid'
Het college stelt de Raad voor om te beginnen met de aanleg van de eerste fase van de stadsbeek in Enschede-Zuid. In Pathmos speelt momenteel een groot probleem met grond- en hemelwateroverlast. Het tracé loopt van de Usselerstroom tot en met Pathmos/Stadsveld. De ligging is bovendien gunstig, het creëert een afvoermogelijkheid op het Twentekanaal. Met de eerste fase wordt een basisstructuur aangelegd, die enerzijds wordt ingezet voor ontwatering van (een deel van) dit gebied en anderzijds voor de afvoer van overtollig grond- en hemelwater. Daarmee worden huidige en toekomstige grond- en hemelwateroverlast problemen in dit gebied bestreden. Met het eerste deel van een stadsbeek worden niet alleen de problemen in Pathmos/Stadsveld aangepakt. De beek wordt ook ingezet voor de bestrijding van de wateroverlast in de Wethouder Nijhuisstraat en aan de Bruggertstraat.
Voordelen van fasering
Met de aanleg van deze eerste fase en met toekomstige delen van een stadsbeek, worden lokale problemen aangepakt en wordt een afvoermogelijkheid voor overtollig hemelwater en grondwater geboden. Elk deel van een stadsbeek heeft zijn eigen functionaliteit. Daarmee behoudt het zijn waarde, ook indien na de aanleg van een fase wordt besloten niet verder te gaan met de aanleg van een stadsbeek. Omdat de stadsbeek over een zeer lange periode wordt aangelegd, is het mogelijk om beter in te spelen op wijzigende omstandigheden en nieuwe inzichten. Ook geeft het de mogelijkheid om mee te kunnen liften met andere projecten in de openbare ruimte, waardoor kosten worden bespaard.
Nieuwe Watervisie
De stadsbeek sluit naadloos aan bij de ambities en uitgangspunten van de Watervisie 'Enschede verbindt'. Deze visie is op 2 april door het college vastgesteld. De stadsbeek geeft concreet invulling aan die ambities: minder overlast bij hevige buien, grondwateroverlast beheersbaar houden en een betere waterkwaliteit. Samen met partners kunnen we door middel van de stadsbeek water meer zichtbaar maken in de stad, de buitenruimte gebruiken voor opvangen van water en verkoeling, het afkoppelen van hemelwater stimuleren en het waterbewustzijn vergroten.
Gemeentelijk Rioleringsplan
Bij het vaststellen van het Gemeentelijk Riolerings Plan eind 2011 door de gemeenteraad is de stadsbeek aangedragen als duurzame oplossing voor de hoge belasting van het rioolstelsel en de wateroverlastproblematiek in Enschede. In de afgelopen periode zijn de mogelijkheden van een stadsbeek onderzocht. Het voorstel voor een gefaseerde aanleg is vandaag in het college besproken en vastgesteld. In de stedelijke commissie van 22 april wordt het door de gemeenteraad besproken. In de raadsvergadering van 27 mei zal de gemeenteraad van Enschede een besluit nemen.