AMSTERDAM - Op de luchthaven Schiphol is met PFOS (Perfluoroctaansulfanaat) verontreinigd water in grond en grondwater terechtgekomen (TTE Consultants, 19 april).
TTE Consultants werkt in opdracht van Hoogheemraadschap Rijnland aan de sanering van deze PFOS-verontreiniging. Om de saneringsmogelijkheden en onmogelijkheden in beeld te brengen, is de markt door middel van een marktconsultatie actief bij de problematiek betrokken. Op deze manier is een beeld verkregen van de kostenbepalende aspecten en risico's van mogelijke saneringsoplossingen.
Achtergrond
In juli 2008 is in een hangar van de KLM de sprinklerinstallatie in werking getreden. Daarbij is PFOS in het oppervlaktewatersysteem van de luchthaven Schiphol terecht gekomen. Ongeveer 110.000 m3 van het verontreinigde oppervlaktewater is daarna tijdelijk opgeslagen in 5 opslagbassins langs de zuidrand van Schiphol. Doordat deze bassins niet lekdicht bleken is het met PFOS verontreinigde water in de bodem geïnfiltreerd en heeft de verontreiniging zich via het grondwater kunnen verspreiden. Hierdoor is een zogeheten 'zorgplichtgeval' ontstaan.
Marktconsultatie
Om zorgvuldig om te kunnen gaan met alle onzekerheden die deze nog relatief onbekende verontreiniging met zich meebrengt, heeft TTE Consultants een conceptueel model met bijbehorende hypothesen opgesteld. Voorafgaand aan eventueel verder onderzoek en het opstarten van de aanbestedingsprocedure zijn de inzichten in de periode augustus - oktober 2012 bij verschillende marktpartijen getoetst door middel van een marktconsultatie. De marktconsultatie heeft geleid tot een gedegen inventarisatie van de sanerings(on)mogelijkheden. De inventarisatie vormt belangrijke input voor de binnenkort op te stellen saneringsstrategie.
Meer informatie: www.engineers.nl