DEVENTER - Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland werken onder de noemer 'Nieuw Hembrug' gezamenlijk aan de herontwikkeling van het Hembrugterrein (TTE Consultants, 22 april).

Begin 2012 zette TTE Consultants, in opdracht van het RVOB, een aantal ruimtelijke informatietools in om de beschikbare, veelal bodemgerelateerde informatie van het Hembrugterrein inzichtelijk en toegankelijk te maken. Gezien het succes van de tools zijn deze verder doorontwikkeld. De tools zijn niet alleen uitgebreid met nieuwe informatie, ook wordt met gedegen (geo)informatiebeheer een basis gelegd voor de businesscase.

Ruimtelijke informatietools
Het Hembrugterrein is een voormalige munitiefabriek middenin de Stelling van Amsterdam te Zaandam. Op het terrein staan 125 industriële, deels monumentale gebouwen. Om beschikbare informatie inzichtelijk te maken en het (geo)informatiebeheer te faciliteren zijn begin 2012 een aantal ruimtelijke informatietools ingezet. Met deze tools kunnen gebruikers vanaf hun eigen computer of smartphone informatie opvragen, invoeren en/of muteren. Een internet GIS-viewer maakt het mogelijk om in te zoomen op een gebouw en de achterliggende informatie van dit gebouw op te roepen. De in de tools verwerkte informatie is hierdoor op elk moment inzichtelijk en toegankelijk voor betrokken en geïnteresseerde partijen.

(Geo)informatiebeheer
Informatiebeheer is een continue proces. Gedurende een project moeten soms wijzigingen worden aangebracht in reeds verwerkte informatie en komt nieuwe informatie beschikbaar. De voor het Hembrugterrein ontwikkelde tools worden daarom continue geactualiseerd. Zo zijn niet alleen de resultaten van het asbestonderzoek toegevoegd, maar is ook aanvullende informatie over de bouwobjecten (sloop, verhuur, monumentale status, et cetera) en de op terrein aanwezige bomen (kapvergunningen) toegevoegd. Door laagdrempelig, gecentraliseerd (geo)informatiebeheer kunnen de verschillende partijen snel over heldere rapportages en kaartmateriaal beschikken. Naast het waarborgen van de kwaliteit van de data wordt met (geo)informatiebeheer versnippering van informatie geminimaliseerd.

Expertisegebied: gebiedsontwikkeling, bodemsanering

Contactpersoon: Jacco Wanders