WIERINGERMEER - Voor het glastuingebied Wieringermeer heeft VB Projects opdracht gekregen van ECW (Energie Combinatie Wieringermeer) voor de levering en montage van de volledige bovengrondse aardwarmte-installatie, vanaf de bronaansluitingen tot aan de warmte distributie naar de gebruikers, inclusief automatisering en ontgassing (VB Projects, 23 mei).
Aardwarmte Projecten
Met een fors aantal gerealiseerde aardwarmte projecten is VB Projects inmiddels een bekende naam geworden in de aardwarmte sector. Met aansprekende projecten als GreenWell Westland, Duijvestijn Tomaten, Warmtecluster Koekoekspolder, GeoWebCalifornië en Californië Wijnen Geothermie heeft VB Projects de afgelopen jaren laten zien dat zij een vakbekwame specialist is op het gebied van geothermische koppelingen.
Wat is Aardwarmte?
Aardwarmte is warmte die uit de aardbodem wordt gehaald om kassen en andere gebouwen op een duurzame manier te verwarmen. Aardwarmte, ook wel geothermische energie genoemd, komt uit de kern van de aarde en stroomt naar de aardkorst. De temperatuur van de aardkern is zo'n 2.000 tot 10.000 graden Celsius. Naarmate de aardkorst wordt genaderd wordt de temperatuur steeds lager. Deze warmte wordt omgezet in energie. De buitenste 6 kilometer van de aardkorst bevat energie die overeenkomt met 50.000 keer de energie van alle olie- en gasvoorraden ter wereld.
Aardwarmte is duurzaam
Duurzame energie is schone energie die nooit opraakt. Bij het opwekken van aardwarmte treden er weinig tot geen schadelijke effecten voor het milieu op. Daarnaast is de energievoorraad in de aardkorst vrijwel onuitputtelijk. Aardwarmte is duurzame energie en kan onbeperkt en voortdurend gewonnen worden, in tegenstelling tot zonne- of windenergie.
VB Projects is gestart met de engineering voor aardwarmte ECW Wieringermeer
Voor het glastuingebied Wieringermeer heeft VB Projects opdracht gekregen van ECW (Energie Combinatie Wieringermeer) voor de levering en montage van de volledige bovengrondse aardwarmte-installatie, vanaf de bronaansluitingen tot aan de warmte distributie naar de gebruikers, inclusief automatisering en ontgassing. Op het warmtedistributienetwerk zullen 8 grootschalige kwekers van groenten worden aangesloten.
Op dit moment is de boortoren, beter bekend als de "rig", opgebouwd voor het boren van de eerste warmtebron. Wanneer de boortoren gereed is zal naar 2 warmte bronnen worden geboord op een diepte van circa 2.800 meter. De verwachting is dat hier tussen de 82 en 90°C aardwarmte uit gewonnen zal worden, waarmee de kwekers hun kassen warm kunnen houden en hierdoor duurzaam hun gewassen kunnen laten groeien.