In het kader van een Europees Interreg project, Gebiedsontwikkeling Noordoost Twente en West-Overijssel investeren ze de komende jaren minimaal 4 miljoen euro om droogteschade in natuur en landbouw te verminderen.
Problematiek in de regio Noordoost Twente
Steeds vaker hebben we te maken met droogte en watertekort en dit zal naar verwachting verergeren door de klimaatverandering. De hoge zandgronden in de regio Noordoost Twente hebben in de huidige situatie in droge zomers een watertekort. Door klimaatverandering zullen de beken in de toekomst steeds vaker niet voldoende water bevatten of zelfs gedeeltelijk droog vallen. Dit is uiteraard geen wenselijke situatie voor zowel de landbouw als de natuur. Vroegtijdige acties zijn nodig om in te spelen op deze veranderingen en water beter vast te houden.
Dilemma in West-Overijssel
In de driehoek Hasselt, Nieuwleusen en Dalfsen is de kans op wateroverlast relatief groot. Tegelijkertijd kampt het gebied tijdens droge perioden met een watertekort. Er is nu voor gekozen om een deel van het stroomgebied te laten afwateren naar de Vecht. Daarnaast worden waterbergingen ingericht waardoor water langer kan worden vastgehouden en ook juist verdroging wordt voorkomen. Het plan voorziet over een aantal jaren ook in de bouw van een nieuw aan- en afvoergemaal.
Europese samenwerking
Sinds begin 2013 is Waterschap Regge en Dinkel als lead partner betrokken bij het Interreg project "Benefit of governance in DROught adaPtatation" (DROP). Het project beoogt gebieden in Noordwest-Europa voor te bereiden en beter bestand te maken tegen periodes van droogte en watertekort. Tot medio 2015 zullen elf Noordwest Europese partners kennis uit de wetenschap, politiek en praktijk integreren om problemen in natuur, landbouw en zoetwatervoorziening te verminderen. Transnationale samenwerking helpt om tot betere oplossingen te komen en deze doelstellingen op een efficiëntere manier te bereiken.
Internationale conferentie
Vandaag werd tijdens de conferentie "Extreme weather events, climate change and watermanagement" het startsein gegeven voor het DROP project. In het kader van dit project overhandigde gedeputeerde Boerman (provincie Overijssel) aan watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge en Dinkel symbolisch een bedrag ter waarde van 1 miljoen euro om de droogte in Noordoost Twente tegen te gaan. In zijn toespraak benadrukte de heer Boerman het belang om deze problemen samen aan te pakken.
DROP is niet het eerste internationale samenwerkingsverband. Sinds 2002 wordt kennis en ervaring op het gebied van waterbeheer gedeeld onder de noemer van het project "Water Adaptation is Valuable for Everybody (WAVE)". In dit project hebben de waterschappen Regge en Dinkel en Groot Salland een netwerk gevormd met andere Europese waterbeheerders. Een waardevol netwerk, waarin over de landgrenzen heen wordt samengewerkt aan oplossingen voor problemen die ontstaan door klimaatverandering. De concrete resultaten van deze vijfjarige samenwerking zijn tijdens de conferentie gepresenteerd.
Secretaris-generaal van het ministerie Infrastructuur en Milieu, Siebe Riedstra gaf aan dat "internationale samenwerking de enige manier is waarop we de opgaven die er liggen op gebied van klimaatverandering en watermanagement kunnen oppakken." Watergraaf Stefan Kuks (waterschap Regge en Dinkel) benadrukte de rol van een verantwoordelijke overheid, de regionale integrale aanpak, het belang van kennisdeling en kennisverankering en tenslotte aandacht behouden voor het uitvoeringsniveau. Ook spraken directeur water Frank Goossensen (ARCADIS) en programmamanager Waterrijke Natuurgebieden Esther Blom (WWF-Netherlands) vanuit een internationaal perspectief over extreem weer, klimaatverandering en waterbeheer.