SCHIPLUIDEN - Na de sloop van het voormalige gemeentehuis aan de Keenenburgweg in Schipluiden is bodemverontreiniging aangetroffen bij een bodemonderzoek (Gemeente Midden-Delftland, 12 juni).
De gemeente heeft naar aanleiding van de resultaten uit dat onderzoek opdracht gegeven voor vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek moet meer duidelijkheid geven over de aard van de verontreiniging.
Stand van zaken bodemverontreiniging
Wat is op dit moment de stand van zaken ten aanzien van de verontreinigingen?
1 Plaatselijke verontreiniging met zware metalen in de zandlaag
In het uitgevoerde vervolgonderzoek is de sterke verontreiniging met zware metalen niet meer aangetroffen. Dit duidt erop dat de sterke verontreiniging zeer plaatselijk is. Er zijn wel zware metalen in het vervolgonderzoek waargenomen, maar dan in een zeer lage concentratie. De eerder aangetroffen verontreiniging is hiermee natuurlijk niet verdwenen. De conclusie is dat deze verontreiniging erg plaatselijk voorkomt en zodoende lijkt mee te vallen.
2 Barium in het grondwater
Een soortgelijke conclusie geldt ook voor de in eerder onderzoek aangetoonde bariumverontreiniging in het grondwater. Deze verontreiniging is in het vervolgonderzoek niet opnieuw aangetroffen.
3 Asbesthoudend plaatmateriaal op het maaiveld
Dit asbesthoudende plaatmateriaal is ook in het vervolgonderzoek aangetroffen. Het materiaal is plaatselijk op het maaiveld en in de eerste bodemlaag, tot 50 cm beneden het maaiveld, aangetroffen.
4 Puinhoudend materiaal in de diepere bodemlagen/ondergrond
De puinhoudende laag is op een groot gedeelte van de locatie waargenomen. Vooral in de puinlaag op het achterste gedeelte van de locatie (gezien vanaf de Keenenburgweg) is op grote schaal en in forse concentraties asbesthoudend materiaal aangetroffen. Zichtbaar is dat in deze laag tevens sprake is van een olieverontreiniging.
Gevolgen voor de omgeving
Op basis van de nu bekende onderzoeksresultaten is er geen sprake van een gezondheidsrisico voor mensen in de directe omgeving van de locatie. Er is weliswaar sprake van een asbestverontreiniging aan de oppervlakte, maar dit betreft hechtgebonden asbesthoudend plaatmateriaal en geen losse vezels. Verder bevinden de hogere concentraties asbest zich in de puinlaag onder de grond. De kans dat hier asbestvezels uit vrijkomen is op dit moment uitgesloten.
Betreden van het terrein
Uiteraard doen wij in het belang van uw veiligheid nog steeds een beroep op u om de locatie niet te betreden. De locatie is verboden terrein voor onbevoegden.
Het vervolg
Op basis van de nu aangetoonde verontreinigingen en de toekomstige ontwikkelingen op de locatie worden de aangetroffen bodemverontreinigingen gesaneerd. Op dit moment zoekt de gemeente uit wat de beste uitvoeringsvariant voor deze sanering is. Vervolgens wordt een saneringsplan opgesteld en begint de gehele of gedeeltelijke sanering. Zodra de werkzaamheden gaan starten, leest u daar mee over op de gemeentepagina in De Schakel en op deze website van de gemeente.
Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Rob Blanc van het team Locatieontwikkeling, telefoonnummer (015) 380 41 11 of e-mailadres