HELMOND - Op maandag 17 juni is de sanering op het voormalig Obragasterrein gestart. Dit is nodig vanwege de ontwikkelingen voor het centrumplan op die plek (Gemeente Helmond, 17 juni).

Op een aantal plaatsen op het terrein zijn de grond en het grondwater verontreinigd. De bodemverontreiniging is voornamelijk het gevolg van activiteiten in de voormalige gasfabriek van Obragas. In de huidige situatie vormt de bodemverontreiniging geen risico voor de omgeving. Om de herontwikkeling van het gebied mogelijk te maken is bodemsanering echter wel noodzakelijk. De bodemsanering is volgens planning medio oktober van dit jaar klaar. De grondwatersanering is enkele maanden later gereed. De einddatum daarvan is nu nog niet met zekerheid te zeggen.

Welke verontreinigingen zijn er en hoe worden deze weggehaald?
De verontreinigde grond wordt opgegraven en met vrachtauto's afgevoerd naar een erkend grondreinigingsbedrijf. Ook worden de funderingen, kelders en funderingspalen van de voormalige Obragas-panden en het voormalige appartementencomplex aan de Watermolenwal -bekend als 'De Bleek'-, verwijderd en afgevoerd.

Het verontreinigde grondwater wordt opgepompt en in een grondwaterzuiveringsinstallatie schoongemaakt. Deze installatie komt op het terrein zelf te staan. Naar verwachting duurt de grondwatersanering 6 tot 12 maanden. Daarom blijft deze zuiveringsinstallatie na de grondsanering nog een aantal maanden staan om zo het grondwater verder te zuiveren.

Hoe wordt de overlast beperkt?
Helaas brengt dit soort werk altijd wel overlast voor de omgeving met zich mee. Wij vinden dit vervelend en proberen dan ook de hinder voor omwonenden en de bezoekers aan het centrum zo klein mogelijk te houden. Hieronder staan enkele maatregelen die de overlast beperken:

  • de werkzaamheden gebeuren alleen tussen 7.00 en 19.00 uur. Daarbij dient de aannemer zich strikt te houden aan de wettelijke normen voor geluidsproductie;
  • het geluid dat de grondwaterzuiveringsinstallatie maakt, is minimaal. Het apparaat komt zo ver mogelijk van de omwonenden te staan, zodat er geen sprake is van geluidsoverlast;
  • de vrachtauto's, waarmee de grond en het puin worden afgevoerd, verlaten het terrein aan de kant van de Kanaaldijk Noord. Voor ze het terrein verlaten worden de auto's schoongemaakt;
  • als er tijdens de uitvoering sprake is van stofvorming wordt het terrein besproeid om het stof tegen te gaan.