BEESTERZWAAG - Vanaf 1 juli 2013 veranderen de regels rond bodemenergiesystemen. Dan treedt het Wijzigingsbesluit Bodemenergie (AMvB Bodemenergie) in werking (Gemeente Opsterland, 28 juni).

Energiesystemen die hun warmte uit de bodem halen en daarmee huizen of andere gebouwen kunnen verwarmen moeten voordat ze worden aangelegd worden gemeld bij de gemeente. Het gaat dan om gesloten energiesystemen waarbij geen water uit de grond wordt gehaald.

Hoe werkt een bodemenergiesysteem?
Een bodemenergiesysteem haalt de warmte voor het verwarmen van het huis niet uit het verbranden van fossiele brandstoffen, maar uit de bodem. Hiervoor ligt een gesloten buizensysteem tot diep in de grond om warmte uit te wisselen. De diepte kan variëren van twintig tot meer dan honderd meter.

Open en gesloten systemen
Open systemen halen daadwerkelijk het water uit de bodem. Aangezien dit een grote invloed heeft op de bodem en het grondwater, is hiervoor de provincie bevoegd. Deze systemen worden vaak gebruikt voor grotere gebouwen. Gesloten systemen voldoen prima voor woningen. Er wordt wel extra stroom verbruikt om het water rond te pompen en om de warmte om te zetten in warmte (verwarming). Maar het is nog altijd minder dan bij het verbranden van gas. Het systeem wordt vooral gebruikt bij nieuwe woningen. Het vergt namelijk de nodige aanpassingen aan het verwarmingssysteem in huis. Bent u toe aan een nieuwe ketel of wilt u vloerverwarming aanleggen? Dan kan een gesloten systeem prima toegepast worden. Hetzelfde systeem kan er overigens voor zorgen dat de warmte in de zomer wordt omgezet in koeling.

Waarom melden bij de gemeente?
Systemen die te dicht bij elkaar liggen, kunnen elkaar nadelig beïnvloeden. Het is daarom zaak bij het plaatsen rekening te houden met andere systemen. Deze toezichthoudende taak is bij de gemeente neergelegd. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen boringen in de bodem uitvoeren. Het rendement van het systeem hangt heel nauw samen met de aanleg.

Waar melden?
Voor gesloten systemen bestaan er na 1 juli 2013 twee meldingsroutes:

  • Voor inrichtingen die onder het activiteitenbesluit vallen: het AIM (Activiteitenbesluit internet module), www.aim.vrom.nl
  • Voor particulieren: het Omgevingsloket Online, www.omgevingsloket.nl