AMSTERDAM - De baggerwerkzaamheden voor project 'schoonmaken van de Vecht' zijn sinds 21 juni 2013 gestopt (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, 5 juli).

Bij het lossen van de bagger uit de Vecht op het baggerdepot zijn granaten aangetroffen. Waternet zoekt nu naar aanvullende informatie van bewoners in het gebied over de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Vecht.

Informatie gezocht
Voordat het baggeren begon is historisch vooronderzoek gedaan naar de aanwezigheid van explosieven uit WOII in de Vecht. Tussen Nigtevecht en Utrecht kwam alleen het gebied rond de Nes als verdacht naar voren. De granaten die nu zijn gevonden komen uit een ander deel van de Vecht. Daarom is Waternet nu op zoek naar aanvullende informatie.

Een aantal bewoners hebben Waternet al benaderd met aanvullende informatie over gebeurtenissen uit WOII die te maken heeft met de aanwezigheid van bommen en granaten in de Vecht. Waternet stelt dit zeer op prijs. Kent u verhalen over locaties waar gevechten hebben plaatsgevonden of waar in het verleden munitie in de Vecht is gegooid? Of andere feiten waaruit blijkt waar nog meer munitie in de waterbodem van de Vecht kan liggen? Stuurt u dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met de klantenservice via 0900-9394 (lokaal tarief) en vraag naar het projectteam Vecht.

Planning
Naar verwachting gaat het werk na de bouwvak (29 juli t/m 16 augustus) verder. Samen met experts op het gebied van explosieven en veiligheid worden op dit moment maatregelen uitgewerkt om op veilige wijze verder te gaan met het baggeren van de Vecht. Ook verschillende gemeenten, Rijkswaterstaat en de arbeidsinspectie zijn hierbij betrokken. Bewoners voor wie de wijziging in de planning directe gevolgen heeft, worden voor de bouwvak per brief geïnformeerd.