ALMELO - Door klimaatverandering heeft Twente vaker te kampen met droogte en watertekort (Waterschap Regge en Dinkel, 6 augustus).

Om deze problemen te verminderen is waterschap Regge en Dinkel betrokken bij verschillende projecten, zoals Landbouw op Peil en Terug naar de Bron. Dit jaar is het Europese project DROP gestart. In dit project zoekt het waterschap met tien andere Noordwest Europese organisaties naar structurele oplossingen in het watersysteem en het bestuurlijke systeem om droogteproblemen te verminderen.

Door de warmte en de geringe hoeveelheid neerslag dalen de waterstanden en afvoeren snel in de beken en rivieren in het beheergebied van waterschap Regge en Dinkel. Op verschillende plekken probeert het waterschap het water zolang mogelijk vast te houden in wateropvanggebieden en wordt er extra water uit het Twentekanaal gepompt om de schade voor de flora en fauna zoveel mogelijk te beperken.

Structureel aandacht voor droogte en watertekort

Het waterschap neemt niet alleen zomermaatregelen, maar besteedt ook structureel aandacht aan het steeds droger wordende landschap in Twente. Watertekort en droogte komen nu al vaker voor en verergeren naar verwachting door klimaatverandering. In vergelijking met overstromingen is droogte een relatief nieuw en minder zichtbaar probleem. Op dit moment wordt minstens 11% van de Europese bevolking en 17% van het gebied regelmatig geconfronteerd met een tekort aan water. Ook Regge en Dinkel heeft met deze problemen te maken. Ongeveer 90% van de kleine beken in Twente hebben geen of te weinig water in de zomer. Vroegtijdige acties zijn nodig om in te spelen op deze veranderingen.

Samenwerking Noordwest-Europa

Het Europese project 'Benefit of governance in DROught adaPtation (DROP)' heeft als doel gebieden in Noordwest-Europa (NWE) voor te bereiden en beter bestand te maken tegen periodes van droogte en watertekort. Transnationale samenwerking helpt om tot betere oplossingen te komen en deze doelstellingen op een efficiëntere manier te bereiken. Zes waterschappen en vijf kennisinstituten uit Noordwest-Europa integreren kennis uit de wetenschap, beleid en praktijk, onder de noemer DROP. Vanuit Nederland nemen waterschap Regge en Dinkel (leadpartner), waterschap Groot Salland en Universiteit Twente deel.

Noordoost Twente

In het kader van DROP worden er ook concreet een groot aantal innovatieve projecten en studies in Noordoost Twente uitgevoerd (gebundeld in project: Water Collectief Twente). Deze projecten sluiten direct aan bij eerdere projecten zoals Terug naar de Bron en lopende projecten, zoals Landbouw op Peil. Na de zomervakantie wordt gestart met de werkzaamheden aan de Molenbeek in Ootmarsum.

Bron: Waterschap Regge en Dinkel