ZWOLLE - Voor de ondergrond is voor het centrumgebied een vertaling gemaakt hoe grondwater, bodem, energie en de ordening hiervan kan bijdragen om de stad duurzaam te ontwikkelen (Gemeente Zwolle, 27 augustus).

In het Gebiedsbeheerplan Zwolle Centraal is uitgewerkt welke maatregelen getroffen worden om de ondergrond van het centrum zo te beheren dat de stad stukje bij beetje duurzamer wordt.

De gemeente hanteert voor deze verduurzaming drie pijlers: beschermen, benutten en verbeteren. Vanuit dit vertrekpunt worden vier soorten maatregelen getroffen voor het gehele gebied. Deze maatregelen vormen samen het Gebiedsbeheerplan Zwolle Centraal. Met deze ruimtelijke ordening voor de bodem hanteert Zwolle een unieke werkwijze.

Risico's voor de mens en bijvoorbeeld de kwaliteit van het oppervlaktewater binnen het gebied worden aangepakt. Zo wordt verontreiniging gesaneerd en er worden beheersmaatregelen getroffen, zoals het bewaken van de uitstroom van de verontreiniging aan de grens van het gebied.

Geschikt
Een ondergrondse functie die het gebied duurzamer kan maken, is bijvoorbeeld het benutten van bodemenergie. "Het grondwater onder het gebied Zwolle Centraal is bijvoorbeeld niet direct geschikt te maken voor de drinkwatervoorziening, maar is wel goed te gebruiken voor warmte- en koudeopslag. Het zou zonde zijn om deze mogelijkheid onbenut te laten", aldus wethouder Erik Dannenberg. Warmte- en koudeopslag maakt de ondergrond schoner en levert tegelijk groene energie. Voorbeelden waar dit al wordt gedaan zijn winkelcentrum Het Eiland, het provinciehuis en het nieuwe Gerechtsgebouw.

Binnen de grenzen van het totale centrumgebied voldoet de kwaliteit van het grondwater op de meeste plekken aan de eisen voor benutting van bodemenergie.

Met dit plan ontstaat er de mogelijkheid om de grondwaterverontreiniging af te kopen bij de gemeente die (daarmee) verantwoordelijk wordt voor de aanpak. Dit ontzorgt grondeigenaren en voorkomt stagnatie van ruimtelijke ontwikkelingen.

Vinger aan de pols
Na het vaststellen van het gebiedsplan wordt de kwaliteit van het grondwater in de gaten gehouden. Dit wordt gedaan om de uitwerking van deze aanpak op het grondwater in kaart te brengen.