In opdracht van de provincie Zuid-Holland en Van Gansewinkel gaat Grontmij de toepassing van zonne-energie op stortplaatsen onderzoeken (Grontmij, 28 augustus).
In Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten past men geïntegreerde zonnecellen in de bovenafdichting van stortplaatsen al toe. Onder andere wordt onderzocht of deze toepassing ook in Nederland financieel en juridisch haalbaar is.
Deze opdracht is ontstaan door een gezamenlijk initiatief van Provincie Zuid-Holland, Van Gansewinkel en Grontmij. De uitkomsten van het onderzoek, verwerkt in een roadmap, zorgt ervoor dat exploitanten en nazorgorganisaties inzicht krijgen in het potentieel van zonne-energie op stortplaatsen. Grontmij onderzoekt de toegevoegde waarde van duurzame energieproductie en efficiënt grondgebruik. Daarnaast brengen we in kaart aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om zonne-energie integraal deel uit te laten maken van stortplaatsen. Door deze samenwerking kan de roadmap voor zonne-energie op stortplaatsen aan de hand van een concrete casus worden opgesteld, de stortplaats C3 deponie op de Maasvlakte.
Duurzame energie
De provincie streeft naar 14% duurzame energie in 2020. Te voorzien valt dat grote 'zonne-akkers' hier onderdeel van zullen zijn. Het onderzoek richt zich naast de toepassing van zonne-energie op stortplaatsen in zijn algemeenheid, specifiek op de stortplaats op de Maasvlakte en de mogelijkheden voor dakbedekking met geïntegreerde PV-zonnepanelen. Integratie met de bovenafdichting biedt naar verwachting een aantal grote voordelen zoals het verminderen van materiaalgebruik, schoon hemelwater, duurzame energieopwekking, efficiënt ruimtegebruik en waardecreatie.
We verwachten de eerste resultaten van het onderzoek eind dit jaar. Bij voldoende perspectief zal in een vervolgtraject worden gekeken naar realisatie.