Het handboek is bedoeld voor waterbeheerders en overige geïnteresseerden die belast zijn met de hydromorfologische opgave, zowel hydrologen, ecologen, als GIS-specialisten. Dit handboek is een update van de versie uit 2007 en te vinden op deze website. Ervaringen van de afgelopen jaren hebben geleid tot nieuwe inzichten en verbeterpunten die zijn verwerkt in dit handboek.
Hydromorfologie is niet nieuw in Nederland. Waterbeheerders hebben altijd al aandacht gehad voor hydromorfologische kenmerken en hierop beleidskeuzen afgestemd. Het belang van kenmerken van waterkwantiteit en morfologie voor ecologische processen en de kwaliteit van het water heeft bewust of onbewust een centrale rol gespeeld. Met de komst van de Kaderrichtlijn Water hebben deze kenmerken van een waterlichaam een aparte rol gekregen. Sterker nog, de rivierdynamiek, vormen door het water gemaakt, waterbalans, oeverkenmerken etc. hebben een naam gekregen: Hydromorfologie.
Hydromorfologie is de basis voor de ecologische toestand en de waterkwaliteit die daarmee samenhangt. Ingrepen in de hydromorfologische condities van een watersysteem hebben consequenties voor het functioneren van het systeem. Door het beoordelen van hydromorfologische kenmerken van een watersysteem, de hydromorfologische parameters, krijgt een waterbeheerder inzicht in de huidige toestand, mogelijke knelpunten en handvatten voor verbeteringen. Deze verbeteringen of aanpassingen van hydromorfologische condities kunnen een positieve invloed hebben op de ecologie van het watersysteem en daarmee op de kwaliteit van het water.
Bron: Rijkswaterstaat, Water, Verkeer en Leefomgeving