APELDOORN - Waterschap Vallei en Veluwe heft met ingang van 1 januari 2014 belasting voor het lozen van grondwater dat onder andere voor bouwprojecten wordt opgepompt (Waterschap Vallei en Veluwe, 6 november).

victor_doornVoor het transport en zuivering van dit grondwater maakt het waterschap kosten als het wordt geloosd in het riool of in het oppervlaktewater. Nu worden deze kosten nog opgebracht door alle belastingbetalers. In het vervolg gaat de opdrachtgever voor deze lozing betalen.

"Wij willen hiermee ook voorkomen dat onnodig veel grondwater wordt opgepompt en stimuleren dat opdrachtgevers het grondwater weer terug laten pompen in de bodem", zo licht heemraad (dagelijks bestuurslid) Victor Doorn toe. Er wordt namelijk geen belasting geheven als het grondwater weer teruggebracht wordt in de bodem. Doorn: "Bestrijden van verdroging is een belangrijk doel van het waterschap en alle beetjes helpen. Een goed grondwaterpeil is van belang voor de natuur, de landbouw en woningen. Als opdrachtgevers er toch voor kiezen om het grondwater te lozen op het riool of het oppervlaktewater, dan moeten ze daar vanaf 1 januari ook voor gaan betalen".

Vanaf 12.000 m3
Aannemers pompen grondwater weg, zodat enkele meters diep gewerkt kan worden aan grote bouwprojecten of bijvoorbeeld het leggen van kabels en riolering. Dit grondwater wordt dan vaak geloosd op oppervlaktewater of in de riolering. "Anders dan wel eens gedacht wordt is grondwater niet schoon. Het kan stoffen bevatten die niet in het oppervlaktewater thuis horen en verwijderd moeten worden in de rioolwaterzuivering: ijzer, arceen, stikstof en fosfaat. Het is bovendien zuurstofarm en dus niet optimaal voor de ecologie", aldus Doorn. Het waterschap gaat de opdrachtgevers belasten die per keer of per jaar meer dan 12.000m3 (240 grote tankwagens vol) grondwater lozen. De verschuldigde belasting wordt dan berekend over de gehele lozing. Ook eigenaren van infrastructurele werken (zoals tunnels) waarvoor bemalen wordt, gaan de heffing betalen. Door de grens van 12.000 m3 krijgen kleine particuliere opdrachtgevers over het algemeen niet met deze belasting te maken. De belasting geldt ook niet voor het oppompen van grondwater om landbouwgewassen te besproeien.

Foto: Victor Doorn