BREDA - Gemeente Breda stelt samen met het Amphia Ziekenhuis een Masterplan op voor het toepassen van duurzame bodemenergie door partijen in de omgeving van de Claudius Prinsenlaan. Met het bodemmasterplan wordt de benutting van duurzame bodemenergie op verantwoorde wijze gestimuleerd (Gemeente Breda, 22 november).

Voor de gemeente draagt ook deze duurzame bodemenergie bij aan de doelstelling om in 2044 CO2-neutrale stad te kunnen zijn.

Samen met de markt worden allerlei (energie)projecten opgepakt en uitgevoerd om in 2044 CO2-neutraal te kunnen zijn. Eén van de middelen om dit te bereiken is warmte- en koude-opslag (WKO) in de bodem. Bij deze techniek worden gebouwen in de zomer gekoeld met koude uit de bodem en wordt tegelijkertijd warmte in de bodem opgeslagen. Vervolgens wordt in de winter de warmte uit de bodem gebruikt om gebouwen te verwarmen en wordt koude in de bodem opgeslagen.

Selçuk Akinci, wethouder Duurzaamheid: "Kansen om goed voor ons milieu en voor onze portemonnee te zijn, pakken we met beide handen aan. In dit geval samen met het Amphia Ziekenhuis. Door gebruik te maken van de techniek van warmte- en koude-opslag kunnen we een aanzienlijke energiebesparing realiseren. Wanneer het Amphia gebruik gaat maken van warmte- koude-opslag in de bodem, kan hiermee ongeveer 80% van de benodigde warmte en ook de koude voor de koeling van het nieuwe ziekenhuis duurzaam opgewekt worden."

Masterplan

Gemeente Breda heeft samen met verschillende partijen in het gebied een Energievisie Claudius Prinsenlaan opgesteld, waarin verschillende opties voor duurzame energieopwekking zijn onderzocht en afgewogen. Het toepassen van warmte-koude-opslag in de bodem blijkt een kansrijke optie.

De ruimte in de bodem voor de toepassing van bodemenergie is beperkt (niet onuitputtelijk). Daarom wordt het masterplan opgesteld om de kansen voor bodemenergie optimaal te kunnen benutten en om ervoor te zorgen dat de verschillende partijen in het gebied optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige bodemenergie.

Ernst Hoette, lid Raad van Bestuur Amphia: "Amphia hecht veel waarde aan maatschappelijk ondernemerschap. Ons ziekenhuis staat voor optimale kwaliteit en veiligheid van patiëntenzorg. Verantwoord en zorgvuldig omgaan met middelen en materialen hoort hier als vanzelfsprekend bij. In het verlengde daarvan hoort ook de keuze voor duurzame energie."

De nieuwbouwontwikkeling van het Amphia Ziekenhuis is meegenomen in het Bodemmasterplan.

 

warmte-koudeopslag2