EEMDIJK - Woensdag 14 mei werd in Eemdijk (gemeente Bunschoten) de officiële starthandeling verricht van de dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem. Begin april ging de dijkverbetering al daadwerkelijk van start met het traject Grebbeliniedijk bij Amersfoort (Waterschap Vallei en Eem, 14 mei).
Deze mijlpaal had niet alleen de warme belangstelling van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), maar kreeg ook een poëtisch tintje. De minister en dijkgraaf Tanja Klip onthulden een gedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze, die in zijn speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht 'Waterschap is Meesterschap' pleitte voor trots op 'onze' dijken. Hij declameerde zijn gedicht in bijzijn van onder meer bewoners van Eemdijk, burgemeester Van de Groep van Bunschoten en gedeputeerden van de provincie Utrecht en Gelderland.
De dichter had zich vooraf verdiept in de achtergronden van de dijkverbetering en de impact die het heeft op de bewoners van Eemdijk. "Ik begrijp dat je met een gedicht niet iets goed kunt maken, maar beschouw dit toch als een cadeautje aan u.''
Dijkgraaf Tanja Klip zei de titel van het gedicht als een compliment te beschouwen. "Maar ook als een aanmoediging, een opdracht om voor de dijken te blijven zorgen, opdat het water ons niet meester wordt."
Kwetsbaar
Voorafgaand aan de starthandeling op de dijk, ging de minster tijdens een bijeenkomst in de plaatselijke kerk in op de noodzaak van de dijkverbetering. ''Het is vandaag moeilijk voor te stellen wat windkracht 11 hier kan doen. Sinds 1916 is hier geen overstroming meer geweest. Ik kan me heel goed voorstellen dat een groep mensen twijfelt over het nut van dit project. Zeker als het je eigendom raakt. Maar feit is dat Nederland kwetsbaar is door klimaatverandering. Feit is dat een derde van ons land onder zeeniveau ligt en dat tweederde direct bedreigd wordt door hoogwater. We mogen er niet blind op vertrouwen dat het wel goed komt. Daarom verbeteren we tot 2017 door heel Nederland 366 kilometer dijk."
Schulz van Haegen ging ook in op de impact van de dijkverbetering op de tachtig families in Eemdijk, die op of tegen de dijk wonen. "De dijk is hier onderdeel van het dagelijks leven. Het project gaat over de veiligheid van Nederland, maar vooral ook over uw tuin, uw schuur, uw vragen wat je straks wel en niet kunt doen op de dijk."
Ook dijkgraaf Tanja Klip toonde in haar toespraak begrip voor de situatie van de bewoners. "Sinds in 2003 bekend werd dat de dijken moeten worden verbeterd, verkeren de bewoners in onzekerheid. De verstandhouding met de bewoners was wisselend. De afgelopen twee jaar hebben we echter steeds meer duidelijkheid kunnen bieden. Natuurlijk blijven de belangen uiteen lopen. Maar gezien de goede werkrelatie heb ik er vertrouwen in dat we hier in Eemdijk voortvarend aan de slag kunnen."
De werkzaamheden aan de dijk in Eemdijk moeten uiterlijk in 2015 beginnen. De verbetering van de totale 22 kilometer dijk tussen Amersfoort en Nijkerk duurt tot 2017. De dijkverbetering vindt plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma van het Rijk.