BUURMALSUM - Op 10 juni hebben Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer overeenkomsten ondertekend over nuttig gebruik van de bagger die vrijkomt bij het uitbaggeren van de Linge. Het waterschap, verantwoordelijk voor het baggeren, draagt de bagger over aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer gebruikt de bagger om in de voormalige zandwinplas de Koornwaard bij Heukelum natte natuur te realiseren (Waterschap Rivierenland, 10 juni 2014).
In het najaar van 2014 start Waterschap Rivierenland met het uitbaggeren van de Linge tussen Buurmalsen en Gorinchem. Dat is het deel van de Linge waar scheepvaart mogelijk is. Uitbaggeren is nodig omdat in de loop der jaren de baggerlaag op de bodem van de Linge steeds dikker is geworden, waardoor de vaardiepte sterk is afgenomen. De aannemer start in Buurmalsen en werkt 'met de stroom mee' naar Gorinchem. In totaal zal zo'n 400.000 m3 bagger worden verwijderd. Deze wordt grotendeels nuttig toegepast in de plas Koornwaard nabij Heukelum. Alle werkzaamheden, het baggeren van de Linge en het verwerken van de bagger in de Koornwaard, vinden plaats vanaf het water (zie foto). De werkzaamheden zijn gepland tot in 2017.
Nieuwe natuur
De vrijkomende bagger wordt gebruikt voor het verbeteren van de ecologische inrichting van de voormalige zandwinplas Koornwaard. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor de inrichting boven en onder water van de plas Koornwaard. In de planfase zijn diverse partijen uit de omgeving betrokken en samen is tot een gedragen plan gekomen. De plas wordt deels ondieper gemaakt, er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd en op enkele plekken ontstaan zelfs nieuwe eilanden. Dat biedt kansen voor nieuwe natuurontwikkeling, een betere visstand en een gevarieerdere omgeving voor flora en fauna. Tijdens deze werkzaamheden wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met recreanten in de Koornwaard. Zij worden ter plaatse geïnformeerd over de toegankelijkheid van het gebied.
Slimme samenwerking
Door de vrijkomende bagger binnen het gebied weer nuttig te hergebruiken ontstaat een win-win situatie , waardoor de totale milieubelasting en -effecten naar de omgeving tot een minimum worden beperkt. De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en waterschap Rivierenland is een voorbeeld van een unieke kans om gezamenlijk regionaal natuur te realiseren door nuttige toepassing van de Linge-bagger.