HELMOND - Op zondag 15 juni is waterberging Diesdonk in Helmond officieel geopend. Bij wijze van opening zette Ernest de Groot, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, de grote kleppen van de hoogwaterstuw in werking (Waterschap Aa en Maas, 16 juni).
De waterberging beschermt Helmond, maar ook gebieden benedenstrooms tegen hoogwater.
Waterberging Diesdonk ligt op het knooppunt van drie gemeente: Helmond, Asten en Deurne. Het is één van de belangrijkste en meest effectieve bergingsgebieden van het waterschap. Op deze plek kan ten tijden van hoog water ruim een miljoen water tijdelijk worden geparkeerd. Ook bewoners van gebieden benedenstrooms, zoals Veghel en 's-Hertogenbosch houden hierdoor droge voeten. Naar verwachting wordt de waterberging eens per 5 á 10 jaar ingezet.
Realisatie waterberging
De waterberging is gerealiseerd door de aanleg van een grote hoogwaterstuw en enkele kades. De hoogwaterstuw heeft twee stuwkleppen van elk 3,5 meter breed en 4,5 meter hoog. Normaalgesproken liggen deze kleppen op de bodem van de Aa, alleen bij een extreme piekafvoer worden de kleppen opgetrokken. Het water stroomt dan vanuit de Aa gecontroleerd het land op en de waterberging loopt vol. De realisatie van de waterberging ging in augustus 2013 van start, in april 2014 werd het werk afgerond en opgeleverd.
Feestelijke opening
De waterberging werd op feestelijke wijze geopend door Ernest de Groot, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Theo Martens, wethouder van de gemeente Asten, en Frans Stienen van de gemeente Helmond. Zij waren blij met de aanleg van de waterberging en de 'droge-voeten-garantie'. Ook de natuur werd tijdens de opening genoemd: "Diesdonk is een prachtig uitloopgebied voor de inwoners van Helmond." Na een korte uitleg door IVN over de cultuurhistorische waarden van het gebied en de opening werd het programma afgesloten met een demonstratie van de Helmondse Model Vlieg Club. Deze club moest zijn landingsbaan verleggen en het clubgebouw uit het gebied verplaatsen voor de realisatie van de waterberging.